Z. M.
Kažnjavaju vakcinisane: Petar Stanić

Od ponedeljka je u Austriji na snazi novi režim ulaska u zemlju, prema kome, bez karantina, u zemlju mogu da uđu samo osobe koje ispunjavaju takozvano 2G plus pravilo ili su primili buster dozu. Nova uredba omogućava ulazak samo osobama koje imaju važeći 2G dokaz, to jest sertifikat o vakcinaciji ili izlečenju od COVID-19, ali uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Oni koji su primili buster dozu vakcine protiv korona virusa oslobođeni su PCR testa. Ko ulazi bez tog testa, a nije primio buster dozu moraće u desetodnevni karantin, koji se može prekinuti posle pet dana izolacije negativnim PCR testom urađenim u Austriji.

Dok austrijske vlasti ističu da se radi o meri koja treba da spreči unošenje omikron soja korona virusa, naši ljudi to ocenjuju kao novi pokušaj sprečavanja putovanja u domovinu za praznike.

Ipak, gotovo svi naglašavaju da ih to neće sprečiti da Novu godinu i Božić proslave u domovini, u čemu su prošle godine zbog oštrih mera i nesigurnosti oko povratka bili sprečeni.

– Gotovo svaki put pred veće odmore austrijska vlada nam uvodi neke dodatne mere za ulazak u zemlju. Iako slušamo vlasti i vakcinisali smo se, oni nam sada uvode i obavezan PCR test, koji nam donosi dodatne troškove. Time žele samo da spreče da odemo za praznike u domovinu. Međutim, neće nas to sprečiti u nameri da praznike proslavimo s našim najbližim. Ove godine nećemo slaviti u tuđini na šta smo bili prinuđeni prošle godine – ističe Marlena Jokić iz Beča.

Petar Stanić kaže da se ovom merom, kao i lokdaunom, ponovo kažnjavaju vakcinisani.

– Ne znam šta više hoće od nas. Kažu da treba da se vakcinišemo. Kad to uradimo u domovini, jer su u Srbiji vakcine bile mnogo pre raspoložive nego u Austriji, onda nam ne priznaju te vakcine. A sada i ova nova mera – razočaran je Stanić.

Nećemo slaviti u tuđini: Marlena Jokić

Sigurniji u Srbiji

– Omikron je već prisutan u Austriji, ali u Srbiji ga nema. Zato mislim da smo bezbedniji u domovini – kaže Petar Stanić.