U18: Srbija u polufinalu EP!

0

Čeka ih borba za finale: Košarkaši Srbije
 

Izabranici selektora Aleksandra Bućana odigrali su veliku utakmicu u Konji, granitnom odbranom uspeli da u četvrtfinalnom duelu limitiraju litvanski tim ispod 70 postignutih poena, odigraju još jednom borbeno i kolektivno, gotovo svih 40 minuta imaju potpunu kontrolu igre i rezultata: Srbija U18 – Litvanija U18 83:67 (20:15, 21:15, 15:22, 27:15). Ovim trijumfom reprezentacija Srbije obezbedila je plasman na U19 Svetsko prvenstvo naredne godine, dok će im protivnik u polufinalu šampionata u Turskoj biti selekcija Grčke (subota, 17:30).

 

Imali su srpski juniori problema u napadu na samom početku utakmice, ali su se držali zacrtanih zadataka u odbrani, igrali veoma čvrsto u defanzivi, osim dominantnog Domantasa Sabonisa zaustavili gotovo sve ostale litvanske adute. Krajem prve četvrtine razigrao se borbeni Vasilije Vučetić, što je posle trojke Stefana Pena donelo Srbiji solidnu prednost posle prve četvrtine – 20:15. U istom ritmu nastavili su naši reprezentativci u nastavku susreta, što im je preko tandema Stefan Lazerević – Vanja Marinković omogućilo da dođu do prvog dvocifrenog vođstva – 33:21 (16. minut). Svojim najjačim oružjem, šutevima Litvanci su uspeli da smanje zaostatak do kraja prvog poluvremena, ali im to nije pošlo za rukom, jer su istom merom uzvratili Marinković i Peno – 41:30.

 

Do rekordne prednosti srpski juniori su došli na početku treće deonice kad su uspeli bar na trenutak da zaustave snažnog Sabonisa, a forsirajući igru ispod samog koša preko Vasilija Vučetića i Nikole Pavlovića povedu u 25. minutu sa 49:32. Koliko su Litvanci opasni videlo su narednom periodu, popustili su naši reprezentativci u odbrani, što je rival automatski kaznio serijom 7:0, a do kraja treće četvrtine uspeo da potpuno uhvati rezultatski priključak – 56:52. Čim su izabranici selektora Bućana ponovo počeli da igraju u odbrani kao u većem delu susreta, stvari su veoma brzo došle na svoje mesto. Litvanci su zaustavljeni, uspostavljena je ravnoteža u skoku, a kapiten Lazarević i efikasni Vučetić pobrinuli su se da naš tim mirno uđe u završnici utakmice – 68:57 (36. minut). Sve je bilo gotovo u 38. minutu posle nove trojke Vanje Marinkovića za 77:62 što je bio znak za početak velikog slavlja našeg tima koji se plasirao među četiri najbolje ekipe na šampionatu i došao samo na korak od pobedničkog postolja.

 

SRBIJA U18: Peno 11, Simić, Čarapić 2, Ostojić 2, R. Đoković 10, Marinković 13, I. Đoković 4, Lazarević 18, Pavlović 2, Radovanović 2,  Vučetić 19.

LITVANIJA U18: Svambaris 3, Zuklevičijus 6, Montvila, Zemaitis 3, Paliukenas 11, Normantas, Miniotas, Sabonis 11, Vazalis 5, Varnas 12, Zdanavičijus 6, Birutis 9.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here