pixabay.com
MOĆAN, ALI ZASTAREO: Bojni brod u akciji

Razvoj moćne ratne mornarice je, istorijski gledano, bio neophodan uslov za ostvarivanje uticaja koji se može okarakterisati kao planetarni. To je u neku ruku i logično, ukoliko se pođe od geografske istine, koja glasi da dve trećine planete prekriva okean. Jedan od važnih činilaca, sa značajnim kontribucijama da tako bude, tokom čitavog devetnaestog i prve polovine dvadesetog veka, bio je tradicionalno shvaćeni, bojni brod. Međutim, to je počelo da se menja, zahvaljujući rešenjima iz druge polovine 19. veka.

Izum koji menja sve

Razmišljanje britanskog inženjera Roberta Vajtheda, napravilo je prekretnicu u pomorskom ratovanju. Analizirajući snage i slabosti teško naoružanih bojnih brodova svoga vremena, on je došao do, iz ove perspektive, naizgled, jednostavnog zaključka. Masivni oklop bojni brod čini sporijim od drugih, manjih plovila; topovi velikog kalibra su moćni, ali iz njih nije moguće gađati sa velikom učestalošću. Dakle, to su prvobitni zaključci do kojih je došao. Treći i možda najvažniji, tiče se same zaštite ovih brodova: debeo oklop su imali samo u delu iznad vode. To je otvaralo mogućnost da se oni unište preciznim podvodnim projektilima. Ovako, fazno posmatrano razmišljanje inženjera, predstavljalo je intelektualnu prethodnicu za razvoj i konstrukciju torpeda, upravo takvih, “podvodnih raketa”, što je Vajthed i učinio 1866. godine. Podjednako važan momenat je i razvoj torpednih čamaca, malih i okretnih plovila koji su ta ista torpeda nosili i lansirali na protivnika.

Nerešiv problem

Relativno jeftini, mali i brzi čamci, naoružani torpedima, postali su nerešiv problem za kabaste, trome i skupe bojne brodove, dizajnirane da uđu u koštac sa istim takvim protivnikom. Jednostavno, brzina kojom su čamci napadali, njihova jeftinoća (a samim tim i spremnost da budu žrtvovani), kao i sama destruktivnost udara torpeda, označili su kraj jedne ere u razvoju ratnih brodova. Ujedno, to je predstavljalo i polaznu tačku u razvoju jedne nove klase plovila, danas vrlo zastupljenim u mornaricama najvećih sila sveta – razarača. Međutim, to ne znači da će taj značaj zauvek da zadrže. Sudbina konvencionalnih bojnih brodova to ubedljivo ilustruje.

Vladanje morima

Razumevanje značaja kontrole pomorskih puteva nije manjkalo ni velikim majstorima strategije tokom istorije, pri čemu se često spominje ime admirala Alfreda Mehena, koji je predvideo da će Amerika postati planetarna sila, upravo na bazi sposobnosti da vlada morima. Kako bilo, primeri Holandije, Španije, Portugala, Francuske, Velike Britanije, potvrđuju pravilo da je od početka novog veka, snažna ratna mornarica bila i ostala važan faktor za projekciju moći u planetarnim okvirima.

Ploveća tvrđava

Bojni brod, kolosalna ploveća tvrđava, naoružana topovima velikog kalibra i oklopom tako debelim da je to ograničavalo njenu pokretljivost i brzinu, dosta dugo je bila odgovor na pitanje kako ostvariti dominaciju na moru. Uostalom, nisu slučajno Nemci ulagali značajna sredstva u razvoj “Bizmarka”, verovatno najpoznatijeg bojnog broda u istoriji.

Nastanak razarača

Prvobitni razlog za nastanak razarača je bio obračun sa torpednim čamcima, ali su oni sami, vremenom, preuzeli njihovu ulogu u sukobu sa protivničkim brodovima. Savremeni razarači su opskrbljeni i naoružanjem delotvornim protiv aviona i što je podjednako važno, podmornica, zbog čega imaju veoma važno mesto u savremenom pomorskom ratovanju.

5 COMMENTS

  1. Ne bih se baš složio sa svime ovde iznetim. Bojni brodovi su nestali tek sa razvojem protivbrodskih raketa i raketnih čamaca kao njihovih najmanjih nosioca. Domet raketa kada su se pojavile je bio duplo veći od dometa topova bojnih brodova, a njihove bojeve glave su nosile nekoliko puta više eksploziva od glavnog kalibra BB. Što se tiče torpeda, njihov domet je bio samo 10-ak km, pa su torpedni čamci do dolaska u domet dugo bili izloženi vatri manjih kalibara sa BB koji su imali daleko vecu kadencu vatre i preciznost od glavnog kalibra. Uostalom, BB, torpiljarke i torpedni čamci su dugo vremena bili paralelno u upotrebi.

  2. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here