Ubijeni zato što su govorili srpski

0

Međunarodna pravda slepa: Marko Đurić u Starom Grackom
 

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić podvukao je da su žeteoci ubijeni samo zato što su govorili srpskim jezikom.

– Niko nije odgovarao ni 15 godina od ovog stravičnog zločina. Međunarodna pravda ćuti i još nema naznake da će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde – kazao je Đurić.

 

Bez sudskog epiloga

Ubistvo žetelaca u Starom Grackom spada među najteže zločine nad Srbima na KiM za koje niko nije odgovarao. Niko nije procesuiran ni za ubistva dece u Goraždevcu, porodice Stolić u Obiliću i dizanje u vazduh autobusa Niš ekspresa kod Podujeva. Još 2003. postojala je obimna dokumentacija Unmika o trgovini ljudskim organima, ali se negde "zaturila". Uskoro se očekuju rezultati istrage o tom zločinu koje treba da predoči specijalni tužilac Klint Vilijamson.

Kosovski ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić podsetio je da 15 godina porodice apeluju da se pronađu zločinci.

– Ispred ove spomen-ploče ponavljam apel onima koji su odgovorni za međunarodnu pravdu da moraju dati odgovor ko su ubice i zašto je ubijeno 14 žetelaca iz Starog Gracka. Sve dok ne dobijemo odgovor ne možemo govoriti o procesu pomirenja – istakao je Jevtić.

Godinama unazad se spominje istraga Unmik u vezi sa ovim slučajem, ali do sada niko nije procesuiran. Zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu žetelaca policija Unmik je oktobra 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija iz sela Veliki Alaš, u opštini Lipljan. Takođe ga je teretila i za ubistvo Milene Stojanović 28. juna 1999. godine, što je dovelo do iseljavanja celokupnog srpskog stanovništva iz Velikog Alaša. Bitići je nakon dva meseca pušten iz pritvora zbog nedostatka dokaza.

– Ništa se ne pokreće. Mnogo toga se prikriva. Ne možemo da pokrenemo procese protiv onih koji nam nisu dostupni, ali bar možemo da podignemo optužnice – izjavio je predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here