UNICEF Srbija/Shubuckl
Biotehnološka škola "Šumatovac" u Aleksincu

Biotehnološka škola “Šumatovac” u Aleksincu bila je domaćin događaja promocije inkluzivnog obrazovanja i uvažavanja različitosti. Poruku da je učenje moguće samo kada sva deca uče zajedno poslali su ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre, direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova i predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević.

Istakli su važnost inkluzivnog pristupa obrazovanju kao ključnog koraka ka izgradnji
pravednog, otvorenog i demokratskog društva. Događaj je deo projekta „Učimo svi zajedno“, koji zajedno sprovode Ministarstvo prosvete i UNICEF, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović istakla je da je obrazovni sistem Srbije otvoren i podsticajan za svu decu.

– Učenicima sa smetnjama u razvoju i invaliditetom omogućeno je da se obrazuju po individualnom obrazovnom planu, odnosno po planu koji podrazumeva prilagođavanje procesa nastave svakom detetu, u redovnim školama, kao i školama za učenike sa smetnjama u razvoju. Broj učenika sa smetnjama u razvoju koji pohađaju redovne škole je četiri puta veći od broja učenika u specijalnim školama – rekla je ministarka.

Ona je dodala da se inkluzivno obrazovanje dalje razvija, a Projekat „Učimo svi zajedno”
pomaže da se uspostave dodatni mehanizmi podrške koji uključuju različite profesionalce, usluge, institucije, pristupe i načine rada.

Inkluzivno obrazovanje nije samo osnovno pravo svakog deteta, već i ulaganje u budućnost društva. Ono omogućuje svakom detetu da razvije razumevanje i poštovanje prema različitostima, ali i da sutra napreduje na tržištu rada i vodi dostojanstven i produktivan život.

– Inkluzivno obrazovanje jednostavno predstavlja poštovanje osnovnih ljudska prava, kao i prihvatanje i podsticanje različitosti. Prepoznajući ulogu obrazovanja u izgradnji afirmativnih stavova prema različitostima, Evropska unija je kreirala Evropski prostor obrazovanja (European Education Area) – skup smernica i preporuka o kreiranju prilika za svu decu i proširivanju obrazovanja kroz predstavljanje različitih perspektiva i ideja učenicima. Stoga je prirodno što smo mi, kao najveći partner Republike Srbije u modernizaciji obrazovnog sistema, udružili snage sa Ministarstvom prosvete i UNICEF-om u Srbiji kako bismo realizovali projekat “Učimo zajedno” vredan 4,8 miliona evra. Projekat pomaže uspostavljanju važnih prekretnica koje doprinose kvalitetu obrazovanja u Srbiji – uvođenje novih mehanizama koji će pružiti dodatnu podršku u obrazovnom procesu, kako bi bilo prilagođeno potrebama svakog pojedinačnog deteta – izjavio je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Inkluzivno obrazovanje je kvalitetno obrazovanje koje uvažava sposobnosti i potencijale svakog deteta i istovremeno pruža dodatnu podršku učenju svakom detetu kojem je to potrebno.

– Inkluzivno obrazovanje je osnovno ljudsko pravo svakog deteta, bez obzira na njeno ili njegovo poreklo. Obrazovni sistem u Srbiji je napravio značajne korake na putu inkluzivnog obrazovanja. Sada treba da nastavimo da zajedno radimo na tome da osiguramo da svako dete u svakoj školi širom Srbije bude uključeno i uči zajedno sa svojim vršnjacima – istakla je Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji

Biotehnološka škola i opština Aleksinac aktivno učestvuju u projektu, i primer su koji jasno pokazuje da je moguće ostvariti inkluzivno obrazovanje – obrazovanje koje svakom detetu, posebno deci nepovoljnog socio-ekonomskog statusa, omogućava ravnopravno učešće i da uz podršku mogu da ostvare svoje pune potencijale.

Na događaju su predstavljeni „Inkluzivni bukvar“, knjiga koja slavi različitosti i jedinstvo, i logotip inkluzivnog obrazovanja „Učimo svi zajedno“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here