Učionice prazne zbog registarskih tablica

0

Produžen raspust: Đaci iz Bresovika

Mališani sa centralnog Kosova početak škole dočekali su kod kuće. Ni četvrtog dana septembra organizovani prevoz do škola za više od hiljadu učenika sa tog područja nije rešen. Problem je nastao zbog registarskih tablica, odnosno zato što autobusi javnog saobraćajnog preduzeća iz Gračanice nisu registrovani na "kosovske tablice". Provera vozila je u toku, a osim lokalnih vlasti u rešavanje su se uključili i predstavnici međunarodne zajednice. Dok se već danas očekuje da put škola krene dvanaest autobusa koji su i ranijih godina prevozili đake, šestoro učenika iz Bresovika nadomak Peći neće stići do svojih klupa. Vlasnik vozila koji je ranije prevozio đake, zbog neizmirenih računa, odbio je da te osnovce i srednjoškolce vozi i ove godine, tako da nemaju kako da stignu do 15 kilometara udaljenih učionica u Goraždevcu.

Biće sve u redu
Organizovanim prevozom do škole ide najviše đaka u opštini Gračanica, čiji se gradonačelnik Branimir Stojanović nada da će problem uskoro biti rešen.
– Najbitnije je da se obezbedi prevoz za učenike, a sve eventualne nepravilnosti neka se kasnije istražuju – kaže on.

1.600 prvaka
Nastava u svim osnovnim i srednjim školama na Kosovu i Metohiji koje rade po nastavnom planu i programu Srbije počela je na vreme. U srpskim školama nastavu će pohađati oko 25.000 učenika, od kojih su oko 1.600 prvaci.

– Lokalna samouprava koja plaća troškove prevoza, a koja je u blokadi, traži način da reši i ovaj problem – kaže Predrag Stojčetovič, načelnik školske uprave u Kosovskoj Mitrovici.
Nova školska godina u selima u opštini Dragaš u Gori gde nastavu na srpskom jeziku pohađa blizu 900 učenika, a stotinjak njih uči po kosovskom sistemu na bošnjačkom jeziku, počela je sa manjim problemima.
U istoj osnovnoj školi u selu Brod, koju pohađa 150 učenika, nastava na srpskom se odvija po podne, a na bošnjačkom jeziku pre podne. Inače, nastava je počela tek nakon što su, uz posredovanje Oebsa, direktoru koji radi po srpskom nastavnom planu i programu vraćeni ključevi od škole, ali ne od biblioteke, kabineta za informatiku i školske arhive.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here