EPA/Andrej Čukić

Komandant kovid bolnice “Karaburma” Ivo Udovičić izjavio je da “treba očekivati da talas (korone) koji dolazi u jesenjem i zimskom periodu bude snažniji i da nam donese više problema nego prethodni letnji talas”.

– U prve dve godine smo imali značajne mutacije virusa, od alfa do omikrona, koji su suštinski uticali na celokupno društvo, privredu, na naše ponašanje i naše živote – rekao je Udovičić za “Blic”, navodeći da smo “na početku novog talasa korone”.

Prema njegovim rečima, “u ovoj trećoj godini imamo samo izmene omikron soja u različite podtipove ili varijante, koji s jedne strane olakšavaju virusu da cirkuliše i opstaje medju nama, umanjujući značaj već stvorenog imuniteta na njega”.

– S druge strane, ostaje da ovaj soj omikrona daje dominantno blažu kliničku formu bolesti u odnosu sve svoje prethodnike, ali u zdravoj populaciji – istakao je Udovičić.

On je naveo da su “od početka prethodnog talasa prošla četiri talasa koliko traje i efikasna zaštita nakon zaražavanja ili vakcinacije, pa je očekivan porast broja inficiranih”.

– Ono što ide u prilog virusu jesu i vremenski uslovi ali i većina društvenih aktivnosti koje se obavljaju u zatvorenom prostoru – upozorio je Udovičić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here