Ugroženo strateško partnerstvo

0

Iako je to neobavezujuća rezolucija, u njoj se Obama poziva da osigura da se politika SAD prema masakru nad Jermenima formalno odnosi kao prema genocidu.
Turske vlasti su ranije upozorile Vašington da bi odnosi Ankare sa SAD mogli biti narušeni zbog ovog čina. Turska i Jermenija potpisale su prošle godine protokol o normalizaciji odnosa, posle gotovo 100 godina neprijateljstva, ali on još nije ratifikovan u parlamentima dve zemlje.
 

Turske vlasti prihvataju da je za vreme raspada Otomanskog carstva, 1915. godine, ubijen veliki broj Jermena, ali ne i da je bilo milion i po žrtava, niti da je to bio genocid, kako uporno tvrde u Jerevanu.
 

Pripadnici jermenske zajednice u Americi već decenijama nastoje da izdejstvuju da se stradanje njihovih predaka, koji su se pobunili tražeći nezavisnost, zvanično okarakteriše kao genocid. Odbor za spoljnu politiku je 2007. usvojio takav tekst, ali pod pritiskom tadašnjeg predsednika Džordža Buša mlađeg, ta rezolucija nije stavljena na glasanje u Predstavničkom domu. Turska je tada povukla ambasadora u Vašingtonu "na konsultacije", a to je učinila i sada, insistirajući da zaključke o događanjima u prošlosti treba da donose istoričari, a ne političari.
 

OGORČENI TURCI: Ne priznau genocid

Ankara ocenjuje da rezolucija "osuđuje turski narod za zločin koji on nije počinio" i nanosi štetu tek otvorenom procesu normalizacije odnosa sa Jermenijom. Istovremeno, Jerevan ističe da izuzetno poštuje odluku Komiteta američkog Kongresa za spoljna pitanja, ocenjujući da rezolucija predstavlja podsticaj za unapređenje ljudskih prava.
 

"To je još jedan dokaz privrženosti američkog naroda univerzalnim ljudskim vrednostima i predstavlja važan korak ka prevenciji zločina protiv čovečnosti", izjavio je ministar spoljnih poslova Jermenije Edvard Nalbandian.
 

Po rečima predstavnika Bele kuće, predsednik Obama je u sredu telefonom razgovarao sa turskim kolegom Abdulahom Gulom i apelovao da se što pre ratifikuje sporazum sa Jermenijom. Turska je juče ipak saopštila da je odlučna da nastavi sa naporima za normalizaciju odnosa sa Jermenijom uprkos usvajanju sporne rezolucije.
 

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan upozorio je da bi rezolucija mogla da nanese štetu odnosima između Turske i SAD, odnosno osujetiti Obaminu nameru da izgradi strateško partnerstvo sa Turskom. Na pitanje novinara da li Turska razmatra mere potiv SAD ili američke politike u oblastima poput Avganistana, Davutoglu je odgovorio da je prerano govoriti o tome.
 

"Za nas je to pitanje nacionalnog ponosa. Mi ćemo razgovarati sa predsednikom i premijerom, ali sada je prerano da govorimo o konkretnim merama", rekao je šef turske diplomatije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here