pixabay.com

U požaru koji je u nedelju oko 7.30 zahvatio jedan od stanova zgrade u Ulici Kej 12. srpske brigade u Novom Pazaru nastradalo je četvoro dece starosti od šest meseci do tri godine! Otac nastradalih mališana je u ovom požaru zadobio opekotine drugog, trećeg i četvrtog stepena na više od 50 odsto tela i hitno je prebačen u Beograd, dok je majka Amra A. (32), koja na čelu i rukama ima lakše opekotine, zadržana u novopazarskoj bolnici.

Šefket Hajrović, načelnik hirurškog odeljenja Opšte bolnice u Novom Pazaru, rekao je da je otac nastradale dece dovezen u bolnicu sa oštećenjeima disajnih puteva.

– On je intubiran i odmah prevezen u Centar za opekotine Kliničkog centra Srbije u Beogradu. Osim njega, u 7.45 u bolnicu je dovedeno četvoro dece od kojih je troje mališana bilo ugljenisano, dok je kod četvrtog deteta, koje je imalo opekotine lica i šaka, pokušana reanimacija. Nažalost, nije uspela. Svo četvoro prebačeno je u službu za patologiju gde će po nalogu tužioca biti izvršena obdukcija – rekao je Hajrović.

Novopazarska policija još nije zvanično saopštila imena stradale dece, niti njihovih roditelja, ali se zna da je otac Egipćanin, da je oženjen Novopazarkom i da već dugo živi u ovom gradu. Na mestu tragedije bio je i brat majke stradalih mališana.

– Nemam nikakvu informaciju. Moja sestra je imala četvoro dece, znate i sami kako to ide kad je kuća puna male dece… Stvari se ostavljaju da se suše, možda se neka od njih zapalila i tako je došlo do požara. Sestra mi je udata za Egipćanina, ona je bila domaćica, dok je zet radio. Ujutru su oboje bili tu, ali sudbina je tako htela da odnese živote njihove dece – rekao je za beogradske medije ujak stradalih mališana.

Požar je buknuo u sobi gde su spavala deca, a potom se preneo i na sobu u kojoj su bili roditelji. Mališani su se najverovatnije ugušili u snu, dimom koji je prethodio vatrenoj stihiji. Policija i vatrogasci još ispituju šta je izazvalo tragediju. Prema nezvaničnim informacijama vatra je najverovatnije buknula iz nekog grejnog tela.

– Sumnja se da je preko noći bila uključena grejalica ili TA peć. Prema tragovima nađenim na mestu nesreće videlo se da se otac očajnički borio da spase decu. Pokušao je čak i da preko terase, kroz vatru, uđe u njihovu sobu, ali su se vrata zaglavila – saznaje se nezvanično iz izvora bliskog istrazi.

Dim i vatru prvi su primetili slučajni prolaznici.

– Oni su odmah pozvali vatrogasce i alarmirali stanare i komšije s kojima su krenuli u pomoć. Međutim, nisu mogli da se približe stanu zbog jake vatre. Veoma brzo, za samo nekoliko minuta, stigli su vatrogasci i uspeli da lokalizuju požar pre nego što je plamen zahvatio ostale stanove. Nažalost, za dvoje blizanaca od tri godine, dvogodišnje dete i bebu od šest meseci nije bilo spasa – kazao je isti sagovornik.

Ministarstvo: Ogromna tragedija

Povodom tragedije se oglasilo i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji.

– Stradanje dece je najstrašnija tragedija koja pogađa celo društvo. Ministarstvo ovom prilikom izražava saučešće porodici i gradu Novom Pazaru. Ministarstvo je u stalnoj komunikaciji sa nadležnim organima povodom ovog nesrećnog slučaja – ističe se u saopštenju.

Vatrogasci stigli za četiri minuta

Darko Belić, načelnik odeljenja za vanredne situacije MUP-a u Novom Pazaru, rekao je da pretpostavalja da je uzrok smrti četvoro dece u požaru gušenje ugljenmonoksidom. On je dodao da je prijava požara stigla u 7.21 i da su samo četiri minuta kasnije vatrogasne ekipe bile na mestu tragedije.

– U tom momentu plamen je već bio u razbuktaloj fazi. Prilikom ulaska u stan koji je bio zahvaćen plamenom vatrogasci su u jednoj sobi našli četvoro mališana, dok su povređeni otac i majka bili u drugoj prostoriji. Požar je brzo lokalizovan, potom i ugašen, a istraga će utvrditi njegove uzroke – izjavio je Belić.