EPA

U Sloveniji je pritvoren muškarac koji se u poslednja dva meseca sedam puta vakcinisao protiv Covid-19, a krivično će odgovarati još četvorica drugih u čije se ime vakcinisao kako bi oni mogli da dobiju kovid potvrde.

Njima se na teret stavlja manipulacija pri vakcinisanju jer su zdravstvene vlasti namerno doveli u zabludu, pa su nevakcinisanima izdale kovid potvrde iako nisu bili vakcinisani, objavila je televizijska stanica POP-TV.

“Ko pri nadležnom državnom telu ili kod javnog beležnika lažnom izjavom dobije potvrdu koja može poslužiti kao dokaz u pravnom prometu, može biti kažnjen zatvorskom kaznom do tri godine”, upozorila je u izjavi za javnost tim povodom policija, dodavši da u slučaju da su znali za manipulaciju podacima mogu biti kažnjene i osobe koje se takvom potvrdom koriste ili su je izdale.

Za novac angažovali osobu koja će se vakcinisati za njih

Policija je navela da su četvorica muškaraca koji nisu želeli da se vakcinišu za novac angažovala osobu sa socijalnim problemima, koja se vakcinisala u različitim centrima za vakcinisanje koristeći njihove zdravstvene pasoše, a uhapšena je kad se za vakcinisanje prijavila osmi put i sada se nalazi u pritvoru.

“On je za ta vakcinisanja od druge četvorice osumnjičenih, koji su iskoristili njegove probleme i okolnosti u kojima živi, dobio nisku novčanu nagradu, a oni su ga naveli na krivično delo, ne vodeći računa o njegovom zdravlju”, navela je slovenačka policija u saopštenju.

Zdravstvene vlasti za sada se nisu oglasile komentarom koliko bi višekratno vakcinisanje mimo preporuka moglo biti opasno i kakve bi zbog toga osoba koja tako postupi mogla snositi posledice.

Prvi slučajevi sličnog lažiranja kovid statusa u Sloveniji zabeleženi su još u septembru, kad je u Ljubljani prijavljeno više slučajeva da su oni kojima je bila potrebna kovid potvrda, a nisu želeli da se vakcinišu, za to angažovali druge i plaćali im. Obično su taj posao preuzimale osobe sa društvene margine, beskućnici ili zavisnici od droga, a dobijali su oko 150 evra za jednu primljenu dozu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here