EPA-EFE

Predsednik samoproglašene Republike Nagorno-Karabah Samvel Šahramanjan potpisao je ukaz o raspuštanju svih institucija od 1. januara iduće godine, saopštile su danas vlasti tog većinski jermenskog regiona.

Ta samoproglašena republika će od tog datuma prestati da postoji, navodi se u ukazu, prenosi agencija RIA Novosti.

“Doneta je odluka: da se sve državne institucije i organizacije u njihovoj resornoj nadležnosti raspuste do 1. januara 2024. godine i Republika Nagorno-Karabah prestaje da postoji“, navodi se u ukazu.

U dokumentu se ističe da je to urađeno na osnovu prioriteta osiguranja fizičke bezbednosti i vitalnih interesa naroda Karabaha, kao i uzimajući u obzir sporazum sa Azerbejdžanom koji je postignut uz posredovanje ruskih mirovnih snaga.

Stanovništvo Nagorno-Karabaha, uključujući i ono koje se nalazi van njegovih granica, poziva se da se upozna sa uslovima reintegracije koje će obezbediti Azerbejdžan, kako bi u budućnosti samostalno odlučivalo o mogućnosti ostanka u regionu.

Uredba je stupila na snagu odmah po objavljivanju.

Azerbejdžan je 19. septembra pokrenuo vojnu operaciju u Ngorno-Karabahu, nazvavši je “antiterorističkim merama lokalne prirode” za obnavljanje ustavnog poretka u regionu.

Jerevan je ove akcije okarakterisao kao agresiju, rekavši da u Nagorno-Karabahu nema jermenskih jedinica.

Dan kasnije, uz posredovanje ruskih mirovnih snaga, postignut je sporazum o prekidu vatre, a među uslovima primirja je posebno istaknuto razoružanje jermenskih formacija.

U azerbejdžanskom gradu Jevlahu 21. septembra održan je sastanak predstavnika Karabaških Jermena sa delegacijom Azerbejdžana, posvećen integraciji regiona u Azerbejdžan.

Do jutros je Nagorno Karabah već napustilo više od 65 hiljada ljudi, od ukupno 120.000 etničkih Jermena koji žive u ovoma regionu, prema poslednjim podacima vlasti u Jerevenu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here