Vesti

Povećana potrošnja domaćinstava doprinela je da se australijska ekonomija vrati na pravi put, mada je tempo oporavka u decembarskom kvartalu, prema mišljenju nekih ekonomista, bio ispod očekivanja.

Bruto domaći proizvod Australije se povećao sa 1,9 odsto, koliko je bio u septembarskom kvartalu za vreme strogih mera protiv kovida u Melburnu i Sidneju, na 3,4 odsto, saopštio je Australijski biro za statistiku (ABS). Na godišnjem nivou, BDP je sa 3,4 odsto otišao na 4,2 odsto u poslednjem kvartalu 2021. godine.

Vršilac dužnosti šefa nacionalnih računa u ABS-u, Šon Krik je istakao da je domaća tražnja pokrenula rast u decembarskom tromesečju, uz visok nivo potrošnje domaćinstava, posebno u državama koje su izašle iz kovid blokada. Tako je potrošnja domaćinstava u Novom Južnom Velsu, Viktoriji i Teritoriji glavnog grada (ACT) porasla za 9,6 odsto u odnosu na ostatak Australije, gde je zabeležen rast od 1,6 odsto.

Koeficijent štednje stanovništva, koji meri koliko su građani ostavljali na stranu od ukupnih prihoda, pao je sa 19,8 na 13,6 odsto, što je i podstaklo rast potrošnje. Ekonomija se tako oporavila od pada od 4,8 odsto u septembru i prvi put premašila nivoe pre pandemije, saopštio je ABS.

Prema statističkim pokazateljima, najviše se trošilo na hotele i restorane, gde je potrošnja porasla skoro za četvrtinu tokom poslednja tri meseca 2021.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da je uprkos snažnom rastu, potrošnja domaćinstava u restoranima i ugostiteljskim uslugama u poslednja tri meseca 2021. i dalje bila za 14 odsto manja nego uoči pandemije, u istom periodu 2019. godine. Pored toga, korišćenje transportnih usluga u međuvremenu ostaje za 74 odsto ispod razdoblja pre kovida.
U decembarskom kvartalu došlo i do skoka u izdacima za rekreaciju i kulturu za 17,1, kao i za zdravlje – 7,9 odsto. Međutim, zbog ograničenih mogućnosti za putovanja, potrošnja na usluge je bila na 3,9 odsto ispod nivoa pre pandemije.

Građani su u decembarskom kvartalu dosta trošili na različite proizvode, tako da je ukupan izdatak bio za skoro devet odsto veći nego što je zabeleženo pre kovida.

Stručnjaci posebno skreću pažnju da rast u poslednja tri meseca 2021. ne treba gledati izolovano, već treba pogledati sve brojke da bi se tačno znalo kako ekonomija države stoji. Na primer, u prva tri meseca prošle godine, godišnja aktivnost Australije bila je oko 4,6 odsto ispod srednjoročnog trenda. U suštini, australijska ekonomija je bila 95 milijardi dolara manja nego što se očekivalo.

Međutim, u ovom momentu Australija zaostaje za 2,1 odsto za tempom trenda, što sugeriše da bi, ako bi sve išlo dobro, do kraja ove godine trebalo da se vrati tamo gde se očekivalo da bude pre pandemije.

To bi bio zapanjujući oporavak, kako opisuju stručnjaci, ali nedostatak vladine podrške ne pomaže postizanju ovog cilja. Tako je u poslednjem kvartalu prošle godine došlo do pada privatnih investicija od 1,4 odsto što se objašnjava tekućim nedostatkom radne snage i građevinskog materijala. Pored toga, i investicije u izgradnju kuća pale su za 2,2 odsto u ovom kvartalu.

Državna potrošnja, koja je inače bila balast za ekonomsku aktivnost, nije dala doprinos rastu u poslednjem kvartalu. S obzirom na to da su državne isplate ojačale ekonomiju tokom pandemije, njihovo povlačenje sada će neizbežno poremetiti stanje. I verovatno posledice ne bi bile tako očigledne, kada bi privatni sektor bio spreman da preuzme investicionu aktivnost, ali izgleda da u ovoj fazi nisu to u mogućnosti, ocenjuju stručnjaci.
Pored toga, u decembarskom kvartalu samo 46 odsto BDP-a otišlo je na zarade zaposlenih, što je 1,5 odsto manje nego dve godine ranije i niže nego bilo kada u australijskog ekonomiji. Praktično, domaćinstva pokreću ekonomski rast države, ali radnici ne dobijaju pravičan deo kolača, mišljenja su stručnjaci.

Nezaposlenost nastavlja da pada

U procenama vodećih banaka, Vestpek je prognozirao kvartalni rast od 3,3 odsto, ANZ 3,6 i CBA 3,7 odsto. Srednja prognoza je bila 3,5, što je predvideo NAB. Prema oceni ove banke, postoje jasni znaci da se ekonomska aktivnost oporavila od omikrona, mada će talas epidemije imati određeni uticaj na ekonomske pokazatelje u martu.
– Očekujemo da će nezaposlenost pasti na oko 3,5 odsto do sredine 2022, a da će se rast plata ubrzati. RBA trenutno ima dovoljno dokaza da je inflacija održiva unutar ciljanog opsega da bi mogla da krene sa podizanjem referentne kamatne stope u drugoj polovini 2022 – ocena je NAB-a.

Poljoprivreda procvetala

Poljoprivredni sektor je bio posebno aktivan, potpomognut neophodnim količinama kiše i rastućim cenama robe, posebno govedine. Tako je poljoprivredni BDP porastao za 11,1 odsto u poslednjem kvartalu 2021, a godišnji rast je bio 20,9 odsto.
Međutim, nedostatak radnika predstavlja značajno ograničenje za ovu industriju zbog zatvaranja međunarodnih granica. S povratkom stranih radnika i promenom viznog statusa koji omogućava osobama koje imaju poljoprivredne vizu da dobiju stalni boravak, moglo bi da se reši pitanje nedostatka radne snage na srednji rok.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here