EPA/Antonio Bat

Predsednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk zahvalio je Hrvatskoj i drugim zemljama koje su načelno pristale da obučavaju ukrajinske borce.

Stefančuk, koji u Zagrebu učestvuje na prvom samitu Krimske platforme, rekao je i da je reč o vrlo vrednoj pomoći za Ukrajinu, koja je pogođena ruskom agresijom.

– To je zaista vrlo vredna pomoć u ovoj situaciji za Kijev jer Ukrajini je potrebno ne samo naoružanje nego i spremnost ukrajinskih vojnika da mogu zaista stručno da koriste tu tehniku. Zato ću biti izuzetno zahvalan Hrvatskoj i svim ostalim zemljama koje pomažu u tome jer to je naš zajednički ulog u borbu protiv varvara – rekao je Stefančuk gostujući na HRT.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je ranije da je odluka o prihvatu ukrajinskih vojnika na obuku u Hrvatskoj doneta, a protiv takve odluke je predsednik Zoran Milanović, koji je poručio da je to dovođenje rata u Hrvatsku.

Odluka o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj doneta je bez znanja Milanovića, koji je vrhovni komandant.

Stefančuk je rekao da je samit izuzetno značajan događaj za Ukrajinu i optužio je zvaničnu Moskvu da vrši terorizam protiv ukrajinskog civilnog stanovništva, jer, kako je rekao, ne može da dobije prednost na ratištu.

– Što se tiče ruske agresije na Ukrajinu, Rusija ne može dobiti prednost na vojnom ratištu pa počinje da vrši terorizam protiv ukrajinskog civilnog stanovništva – kazao je predsednik Vrhovne rade.

Naveo je da je nužno na odgovarajući način postići dogovor na takvu, kako je naveo, terorističku delatnost Ruske Federacije, što će biti jedna od tema samita.

2 COMMENTS

  1. Obučava Hrvatska, obučava i glasna je protiv Rusije ali malo ko zna da je izvoz Hrvatske u Rusiju ove godine povećan za 48%. I, šta sad? Kako to da se trgovina odvija odlično sa mrskom im Rusijom a koja je još i pod sankcijama EU??? Komedija na kvadrat.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here