Ukrajina odsekla Krim u strahu od sabotera

0

Fonet/AP
Stali vozovi između Krima i Ukrajine, Kijev se plaši nemira u zemlji
 

Ukrajina je juče blokirala železnički i autobuski saobraćaj sa poluostrvom, koje je do ruske aneksije u martu pripadalo toj zemlji.

Krimska carinska sluzba je saopštila da su na dva od tri granična prelaza na prevlaci koja povezuje poluostrvo sa Ukrajinom, zaustavljani i automobili, ali je saobraćaj kasno popodne obnovljen.

Železnični i autobuski saobraćaj je suspendovan zvanično zbog "velike verovatnoće da će saobteri ući (na teritoriju Ukrajine) presvučeni u lokalno stanovništvo". Ukrajinske vlasti nisu rekle koliko će trajati prekid.

Ukrajinska vojska ispituje tri eksplozije na jugu zemlje, dve u gradu Kerson pored Krima i jedne u Odesi, velikoj luci na obali Crnog mora. U Odesi vlada velika napetost između dela stanovništva koji podržava Rusiju i pristalica vlasti u Kijevu, pošto je u tom gradu u maju 40 pristalica Rusije poginulo u požaru u jednoj zgradi, izazvanom molotovljevim koktelima.

U Kersonu, 100 kilometara od Krima, jedan čovek je sebe digao u vazduh u menjačnici, a drugi poginuo ispred prodavnice, pošto se detonirao eksploziv koji je nosio, javljaju mediji. U Odesi je takođe poginuo čovek s eksplozivom, ali o tom slučaju koji se desio pre zore, nema više informacija.

U Ljvovu na zapadu Ukrajine, gradu koji je jedan od centara ukrajinskog nacionalizma i nepoverenja prema Rusiji, gradonačelnik je drugi put ove godine bio na meti napada, ali nije povređen, dok je njegova kuća pretrpela znatnu štetu, saopštila je policija a prenosi agencija RIA Novosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here