EPA/Heiko Junge

Ukrajina je danas počela sa evakuacijom civila iz grada Sumi na severoistoku zemlje i iz grada Irpin u blizini glavnog grada Kijeva, naveli su ukrajinski zvaničnici.

Evakuacije su počele nakon što su se ruski i ukrajinski zvaničnici složili da uspostave “humanitarne koridore” kako bi omogućili civilima da napuste neke gradove koji su pod opsadom ruskih snaga, navodi agencija Rojters.

Zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščcuk objavila je “režim tišine” od 10 sati po moskovskom vremenu (osam sati po srednjoevropskom) za kretanje humanitarnim koridorom od grada Sumi do Poltave.

Ona je, međutim, precizirala da druge rute nisu dogovorene.

“Postoji samo jedna ruta za humanitarni koridor za evakuaciju ljudi na relaciji Sumi – Golubovka – Lohvica – Lubni – Poltava”, precizirala je Vereščcuk, a prenosi Sputnjik.

Vicepremijerka je apelovala na Rusiju da koordinira rute humanitarnih koridora, ne pominjući prethodno pomenute predloge ruskog vojnog resora za otvaranje koridora ka ruskoj teritoriji.

Navela je i da prvi konvoj sa ljudima iz Sumija kreće humanitarnim koridorom u 11 sati po moskovskom vremenu (devet sati po srednjoevropskom), a potom i civilno stanovništvo u svojim vozilima.

Prema njenim recima, radno vreme humanitarnog koridora je do 10 sati uvece po moskovskom vremenu (odnosno do devet sati uvece po srednjoevropskom).

Prethodno je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da je Rusija otvorila humanitarne koridore za evakuaciju civila iz Kijeva, Černikova, Sumija, Harkova i Marijupolja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here