Tanjug/AP

Jevrejski hodočasnici neće moći da posećuju Umanj ako Tel Aviv nastavi da deportuje Ukrajince iz zemlje, saopštila je ambasada Ukrajine u Izraelu.

“Ukoliko ne prestanu deportacije Ukrajinaca iz Izraela, ulazak Izraelaca u Umanj će biti zabranjen. Ukrajina će suspendovati sporazum o ukidanju viza sa Izraelom”, navodi se u saopštenju diplomatskog predstavništva.

Napominje se da je Vladimir Zelenski u petak salušao izveštaje obaveštajjnih službi o problemima sa kojima se suočavaju ukrajinske izbeglice prilikom ulaska u različite zemlje. On je naglasio da se moraju garantovati prava građana bivše sovjetske republike. Kako je objasnio ukrajinski ambasador u Izraelu Evgenije Kornijčuk, reči Zelenskog su prvenstveno bile usmerene na račun izraelske vlade.

– Vlada Ukrajine neće tolerisati ponižavanje svojih građana prilikom ulaska u Izrael. Suspendovaćemo bilateralne sporazume o bezviznom režimu… Ova opcija je na stolu naše vlade -rekao je diplomata.

Istovremeno, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba je u ponedeljak telefonom razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Izraela Elijem Koenom i uverio ga da Kijev ne planira da otkaže sporazum o bezviznom režimu.

Svake godine desetine hiljada Jevreja koji ispovedaju jednu od struja judaizma – hasidizam, posećuje Umanj u Čerkaskoj oblasti Ukrajine. U ovom gradu se nalazi grob osnivača bratslavskog hasidizma, rabina Nahmana, koji je živeo u XVIII-XIX veku.

Hodočašće je tempirano da se poklopi sa proslavom jevrejske Nove godine Roš Hašana, koja se slavi prva dva dana jevrejskog meseca Tišri. Ove godine Roš Hašana će se slaviti od 15. do 17. septembra.

2 COMMENTS

  1. Ovi Ukrainci su se polako Osilili Zelenski zaboravlja da Jevrei drze Amerku u rukama i da moze da ostane bez svega sto su stelli i ovaj rat izgube.

  2. Nesto si mi previse oprezan postao po pitanju rata: ..” i da moze da ostane bez svega sto su stelli i ovaj rat izgube…” Donedavno si bio uveren da ce da izgube!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here