“Ukrajina pred ratom, Evropa neće da gine”

0

Krvoproliće u Ukrajini može da preraste u ozbiljni rat, upozorava Štajnmajer
 

"Sukob u Ukrajini poprima tako oštru formu kakva nam je u Evropi izgledala nemoguća. Realna je pretnja nove podele Evrope. Nemojmo imati iluzije da se to odnosi samo na Ukrajinu", kazao je Štajnmajer u intervjuu koji je dana objavila "Gazeta viborča".

 

Nemački ministar inostranih poslova odbio je poređenje sa 1914. godinom kada je sukob koji će se pretvoriti u Prvi svetski rat takođe prvo delovao samo kao lokalni.

 

"Nemci, bežite iz Ukrajine"

 

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je danas nemačke građane da ne putuju na Krim i ponovilo prethodni savet da izbegavaju istočne i južne delove Ukrajine. U saopštenju su pozvani svi građani koji se tamo već nalaze da napuste te regione i naglašeno da su posebno ugroženi novinari.

"Moramo biti oprezni da ne ponovimo istoriju. Ali ne vidim da bi današnje zemlje Evrope kao tada bile spremne da šalju svoje sinove sa pesmom na usnama na front", rekao je Štajnmajer.

 

On je naglasio da nijedna zemlja članica EU nema želje da u Ukrajini interveniše vojno i da je stoga Unija u krizi oko Ukrajine osuđena na kombinaciju političkih pritisaka i diplomatiju.

 

Štajnmajer je pozvao da se hitno održi nova konferencija u Ženevi i da se na njoj isprave greške sa prve – to što nisu precizirani mehanizmi kako će se dogovori primeniti. Takođe je pozvao na prisustvo OEBS u Ukrajini tako da u najmanju ruku misija razazna šta se stvarno dešava.

 

"Moramo da razgovaramo. Prekid dijaloga u trenutku kada u Ukrajini rastu tenzije bio bio nečuvena greška", kazao je Štajnmajer i naglasio da Evropa ne sme da dopusti da Putin postane njen neprijatelj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here