commons.wikimedia/Haidamac
Manastir Svetog Mihaila u Kijevu

Poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine Epifanije Dumenko i poglavar Ukrajinske grko-katoličke crkve (UGKC) Svjatoslav Ševčuk na sastanku 24. decembra dogovorili su se o prelasku na novi crkveni kalendar – gregorijanski, prenosi sajt UGKC.

“Poglavari crkava su posebnu pažnju posvetili usaglašavanju stavova o reformi crkvenog kalendara, koji se svaki put sve akutnije pojavljuje pred božićne i vaskršnje praznike. Nakon diskusije, predloženo je formiranje zajedničke radne grupe, koja bi trebalo da sveobuhvatno prouči ovo pitanje. Ova radna grupa treba da izradi konkretne predloge za Poglavare i Sinode obe Crkve u kontekstu priprema za proslavu 1700-godišnjice Prvog Vaseljenskog Sabora, održanog u Nikeji 325. godine. Na ovom Saboru utvrđena su kalendarska načela crkvenog života”, navodi se u saopštenju.

Ševčuk je Dumenku dao i pismo u kojem je izneo razmišljanja sveštenstva UGKC u vezi sa crkvenim kalendarom.

Patrijarh Vartolomej je u crkvi Svetog Đorđa u Istanbulu potpisao zvanični zahtev Volinske eparhije Pravoslavne crkve Ukrajine (Zapadna Ukrajina) za prelazak na novojulijanski (gregorijanski) kalendar, napisao je na svojoj stranici na fejsbuku novinar iz Lucka Andrej Gnatjuk.

7 COMMENTS

  1. Samo jos jedna potvrda da su Ukrajinci odani zapadu i papi. A ta njihova crkva ce biti priznata od Pravoslavlja koliko je Crnogorska i Hrvatska.

  2. Dugorocni plan zapadnih mracnih kanala je “Ili ce svijet biti katolicki.ili svijeta nece biti”.Uglavnom destabilizuju i napadaju muslimanske i pravoslavne zemlje,a jos nikad jednu katolicku zemlju.Rat u Ukrajini je jos jedan korak u tom pravcu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here