Tanjug/AP

Edvard Stringer, penzionisani maršal britanskog ratnog vazduhoplovstva, izjavio je da Zapad primorava Ukrajinu da se bori na način na koji NATO ne bi.

– Postoji moralna dimenzija koju treba razmotriti – rekao je Stringer u članku za Fajnenšel tajms.

Podseća se da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski dugo tražio i molio zapadne sile da njegovoj zemlji osiguraju borbene avione F-16. Američki predsednik konačno je najavio da će SAD pomoći u obuci ukrajinskih pilota za upravljanje avionima, sugerišući da će zemlje članice NATO-a početi i da ih isporučuju Kijevu.

– NATO bi se borio protiv Rusije tako što bi prvo dobio vazdušnu bitku, a zatim iskoristio tu vazdušnu nadmoć kako bi vodio uspešniju kopnenu bitku. S obzirom na slabost ruskih vazdušnih snaga, ovo nije pusti san. Ali dosadašnje ograničene donacije Zapada naterale su Ukrajinu da nastavi s taktikom ‘mlevenja’. Ograničili smo Kijev da se bori na način na koji mi ne bismo – rekao je britanski maršal.

– Ako želimo da Rusija bude poražena, trebalo bi da preokrenemo ovu poziciju. Odluka o F-16 veliki je korak u pravom smeru. Ovi avioni možda neće stići na vreme da pomognu ukrajinskoj proletnoj ofanzivi, ali već i sama najava će uticati na vojsku i političke kalkulacije u Kremlju – dodao je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here