Kašnjenje u puštanju u rad gasovoda “Severni tok 2” u velikoj meri se desilo zahvaljujući naporima Kijeva, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba za televiziju “Ukrajina 24”.

– “Severni tok 2” je odavno trebalo da bude pušten u rad, ali činjenica da on još uvek ne funkcioniše i da se mi sa njim borimo rezultat je naših zajedničkih napora. Zajedno sa našim partnerima značajno smo prikočili realizaciju ovog projekta – rekao je Kuleba.

Prema njegovim rečima, ukrajinske vlasti, Evropska unija i Evropska komisija nastaviće da zahtevaju da „Severni tok 2“ podleže normama Trećeg energetskog paketa EU.

Ranije je kompanija „Operator GTS Ukrajine“ istupila protiv sertifikacije nemačke filijale kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda. Ovo je neophodno kako bi projekat bio u skladu sa pravilima Trećeg energetskog paketa EU. Radi se o razdvajanju kompanija koje se bave proizvodnjom i transportom gasa.

Kuleba je dodao da Rusija pokušava da pronađe rupe u evropskom zakonodavstvu i stvori preferencijalne uslove za „Severni tok 2“.

– Insistiramo, i nismo sami, sa nama je niz država-članica Evropske unije i Evropska komisija, “Severni tok 2” treba da odgovara ne samo slovu, već i duhu Trećeg energetskog paketa EU. Tek tada se “Severni tok” neće pretvoriti u severno oružje – istakao je ukrajinski ministar.

Kuleba je ponovo povezao sertifikaciju gasovoda sa „pritiscima koji Rusija sada vrši na nekoliko frontova hibridnog rata“.

– Postoji i kriza sa građanima koji su dovedeni na granicu sa Evropskom unijom, i zaoštravanje situacije na ukrajinskim granicama… povećavanje ruske propagande i dezinformacija u zemljama EU i potezi Rusije da parališe normandijski format i minski proces – sve su to elementi iste igre. O tome razgovaramo sa našim partnerima i oni se slažu sa nama – zaključio je on.

Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda.

Međutim, nemački regulator (Federalna agencija za mreže) obustavio je sertifikaciju kompanije „Nord strim 2 AG“, kao nezavisnog operatora gasovoda „Severni tok 2“. Proces će biti nastavljen kada „Nord strim 2 AG“ formira nemačku filijalu koja će se ponovo prijaviti za sertifikaciju.

Protiv izgradnje i eksploatacije gasovoda aktivno su se zalagale Sjedinjene Američke Države, koje promovišu svoj prirodni tečni gas u EU, kao i Ukrajina koja se plaši da će izgubiti tranzit.

Moskva je više puta pozivala da se prekine sa politizacijom situacije, podsećajući da je ovaj projekat koristan ne samo za Rusiju, već i za Evropsku uniju. Što se tiče očuvanja ukrajinskog tranzita, rusko rukovodstvo je više puta izrazilo spremnost da nastavi isporuke, ali samo ako to bude ekonomski izvodljivo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here