“Ukrajinska kriza može da preraste u širi konflikt“

0

Reuters/S. K.
Nema vojnog rešenja za sukob u Ukrajinie: lamberto Zanijer
 

U izjavi za Frans pres Zanijer je rekao da je "zabrinut" ocenivši da je ukrajinski sukob "element nestabilnosti koji može da se razvije, i da preraste u širi konfikt".

Sukobi jačaju istoku Ukrajine gde je noćas, prema navodima lokalnih vlasti, pet civila ubijeno a 29 povređeno u granatiranju Donjecka.

Rusija je danas optužila SAD da žele da "dominiraju svetom", posebno namećući Evropljanima svoj stav o ukrajinskoj krizi.

Zanijer je rekao da se dovode u pitanje granice, i dodao se gubi element stabilnosti u međunarodnim odnosima ako ponovo počne da se raspravlja o osnovnim principima na kojima je OEBS radio poslednjih 40 godina razvijajući instrumente za zaštitu nacionalnih manjina, ili prihvatajući osnovne principe kao što je nepromenljivost granica i garancija teritorijalnog integriteta zemalja.

Šire od Ukrajine, veliki akteri kao što su SAD i Rusija trebalo bi da mogu da rade zajedno na globalnim pitanjima, o kojima ima saglasnosti, kao što je terorizam, životna okolina, energija, pitanjima od zajedničkog interesa, dodao je Zanier.

On je ponovio da nema "vojnog rešenja" za ukrajinski sukob i da treba tražiti političko rešenje u skladu sa sporazumima iz Minska od septembra prošle godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here