commons.wikimedia
Američki lovac F-16 "Fajting Falkon" (Foto: Arhiva)

Ukrajinske vlasti su u konfuziji zbog odlaganja isporuka američkih lovaca F-16, ali u Kijevu ne žele javno da govore o uzrocima onoga što se događa, prenosi televizijski kanal En-Bi-Si njuu pozivajući se na predstavnike Ukrajine.

„Odugovlačenje je izazvalo konfuziju kod ukrajinskih vlasti, kao i kod vojnika na prvoj liniji fronta… Oni ne žele javno da razmatraju objašnjenje SAD o kašnjenju, jer su F-16 osetljiva tema“, navodi televizijski kanal.

Predstavnici američke vlasti su za televizijski kanal rekli da je neophodno da veći broj izabranih ukrajinskih pilota nauči engleski jezik, kako bi mogli da čitaju komande i instrukcije za korišćenje lovaca.

Neophodno je, takođe, da Kijev pripremi mehaničare i inženjere koji su odgovorni za korišćenje F-16, a ostalo je nerešeno i pitanje o tome kakvo će naoružanje Zapad isporučivati Kijevu za američke lovce, dodaje televizijski kanal.

Zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing izjavila je da Kijev mora da ispuni nekoliko uslova kako bi SAD pristale na isporuke lovaca-bombardera F-16, poput logistike na terenu. Ona je napomenula da su SAD „otvorene za obuku“ ukrajinskih pilota na svojoj teritoriji, „ako Evropi ponestane mogućnosti“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here