Ukrajinski pilot oborio boing

0

Vide se pozicije putničkog boinga i lovca SU-25

Neimenovani ukrajinski pilot aviona Su-25 preuzeo je odgovornost za obaranje malezijskog aviona 17. jula na istoku Ukrajine. On je u intervjuu nemačkom časopisu "Nemačka istina" ("Njahrheit fuer Deutschland") rekao da je pucao na boing 777 iz dvocevnog 30 mm topa i navodno je njegova letelica prikazana na satelitskim snimcima, koje je ranije objavilo rusko Ministarstvo odbrane.

Kijev hvali ofanzivu

Najmanje 19 civila, uključujući petoro dece, poginulo je u gradu Gorlovka, u sukobima između ukrajinskih i proruskih snaga. Najžešće borbe juče su se vodile oko gradova Pervomajska i Snježnoja, a ukrajinska vojska je raketama gađala i stambene objekte u delu Donjecka. Ukrajinska strana tvrdi da je vojska ušla u Šahtjorsk, Torez i Lutugino (koji se nalaze u zoni pada malezijskog aviona), što, kako ističu, stvara dobre uslove za konačno opkoljavanje proruskih snaga u Donjecku i Gorlovki.

 

Graničari na nišanu

Ruska agencija RIA Novosti navodi da su geleri ukrajinskih granata oštetili nekoliko zgrada na ruskom graničnom prelazu Gukovo, u Rostovskoj oblasti. Zaposleni su bili evakuisani, ali je granični prelaz ponovo otvoren.

U međuvremenu je i Kijev požurio da preuhitri ovakve ispovesti, pa je objavio informaciju o uzrocima avionske nesreće i pre saopštavanja rezultata zvanične istrage. Crne kutije dekodirane su u Velikoj Britaniji, a Ukrajina je uprkos međunarodnim pravilima, već obelodanila podatke sa snimaka. Prvi rezultati analize crnih kutija ukazuju da je došlo do naglog gubitka pritiska (dekompresije) putničke kabine zbog "jake eksplozije" izazvane raketom, saopštio je ukrajinski Nacionalni savet za bezbednost i odbranu.
"Podaci registratora (podataka o letu i o radu glavnih uređaja) aviona pokazuju da su raspad i potonji pad aviona, izazvani velikom dekompresijom povezanom sa eksplozijom – zbog brojnih lomova (trupa letelice) od eksplozije rakete", rekao je novinarima portparol ukrajinskog saveta Andrej Lisenko, ali i dalje ostaje nejasno ko je tačno lansirao raketu.
Holandski eksperti zaduženi za istragu, nisu želeli da komentarišu ovu informaciju.
– Želimo da sačekamo kompletnu informaciju o tome šta se dogodilo, a ne da objavljujemo delimične podatke, rekla je portparolka holandske kancelarije Sara Vernuij.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin rekao je da ukrajinske snage bezbednosti pokušavaju da preuzmu kontrolu nad mestom pada malezijskog boinga, što predstavlja kršenje rezolucije Saveta bezbednosti UN.
Holandski i australijski eksperti i policajci ponovo nisu uspeli da dođu do mesta pada aviona, pošto su ih u tome omele borbe ukrajinskih i proruskih snaga, saopštilo je holandsko Ministarstvo pravde.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here