elements.envato.com
Ultrazvuk dojki je jednostavna i pristupačna metoda

Ultrazvuk dojki treba raditi preventivno jednom godišnje i uvek kada primetite bilo kakve nepravilnosti samopregledom.

Ultrazvuk dojki je pristupačna i jednostavna metoda koja vam može produžiti život.

Od karcinoma dojke nažalost obolevaju žene širom sveta, a samo kod nas čak 1600 žena godišnje umre od posledica ove opake bolesti.

Problem sa karcinomom dojki najčešće nastaje zbog kasnog utvrđivanja dijagnoze i otežanog lečenja.

Nažalost, simptomi karcinoma dojke u većini slučajeva ne moraju biti prisutni sve dok stanje ne postane alarmantno, tada je već u dosta slučajeva kasno.

Poželjno je da žene posećuju svog ginekologa radi kontrolnog jednogodišnjeg pregleda, a tako bi trebalo da rade i preventivni ultrazvuk dojki makar jednom godišnje.

Ultrazvuk dojki je snimanje unutrašnjosti dojki uz pomoć ultrazvučnog aparata kojim se visoko frekventnim talasima stvara realna slika unutrašnjih struktura dojke.

I te kako je značajna metoda koja omogućava lekaru da uoči nepravilnosti u strukturi, ali i protok krvi kroz krvne sudove u dojkama.

Ultrazvuk dojki često se radi i kada je promena uočena na mamografu ili fizičkom pregledu, ali i radi praćenja progresije bolesti i lečenja.

Zašto je potreban ultrazvuk dojki?

Ultrazvuk dojki se osim preventivno radi i onda kada je uočena bilo kakva promena u dojci bilo mamografom ili običnim pregledom opipavanjem.

Na taj način precizno se može utvrditi da li je određena promena kancerogena, odnosno da li se radi o tumoru ili o cisti ispunjenoj tečnošću.

Osim u ovim slučajevima, ultrazvuk dojki preporučuje se osobama:

  • koje su trudne ( mamografija se zbog zračenja kod njih ne sme izvoditi)
  • osobama koje imaju gusto tkivo dojke kroz koje mamograf neće moći da pokaže promene
  • osobama mlađim od 25 godina, jer se mamografija ne preporučuje mlađim osobama.
  • kada je potrebn pored mekih tkiva dojke pregledati i limfne čvorove u okolini dojke
  • radi jasnijeg uvida prilikom sprovođenja biopsije
  • radi uklanjanja tečnosti iz cisti na/u dojkama

Odluka o ultrazvuku dojki može biti samoinicijativna, ukoliko ga radite preventivno, ali ga može preporučiti i lekar i iz razloga koje ovde nismo naveli.

Kako izgleda ultrazvuk dojki i da li je potrebna priprema?

Ultrazvuk dojki je potpuno bezbedna, jednostavna i neinvazivna metoda za dobijanje bolje slike vašeg stanja dojki i mogućih promena. Sam ultrazvuk dojki ne bi trebalo da traje duže od pola sata osim ukoliko se njime izvršava određena intervencija poput biopsije ili punktiranja cisti.

Nije potrebna nikakva posebna priprema pacijenta pre ultrazvuka dojki, jedino što biste trebali da znate jeste da obučete komotniju odeću koju ćete lako skinuti pre pregleda.

Pre samog pregleda lekar će od vas uzeti kompletnu anamnezu i možda odraditi fizički pregled grudi, pazušne jame i limfnih žlezdi ukoliko pregled već nije izvršen od strane stručnog lica.

Vaš lekar će zatražiti da uklonite odeću i nakit sa predela grudi.

Nakon toga lekar će vas zamoliti da legnete na leđa sa podignutim rukama iznad glave ili na stranu u zavisnosti od toga na koji način je lekaru lakše da pristupi ultrazvuku dojki.

Lekar će zatim naneti gel za ultrazvuk na područje dojke koja se pregleda i tu možete osetiti malu nelagodnost zbog dodira hladnog gela na kožu.

Potom lekar prelazi preko područja dojke posebnom sondom kojom se izvodi ultrazvuk dojki i pomera je preko nje kako bi što bolje mogao da snimi unutrašnju strukturu dojke.

Nakon što se pregled završi, lekar će vam obrisati gel sa kože i zatražiti od vas da se obučete. Zatim će vam predočiti situaciju i predložiti dalji tretman ili neophodne testove.

Kao što ste videli, pregled je jednostavan i nije neprijatan.

Savetuje se da pre pregleda ne nanosite na kožu u predelu dojki losione ili kreme. Nikakva druga priprema nije potrebna.

Prednosti i mane ultrazvuka dojki

Prednosti ultrazvuka dojki su brojne. Nabrojaćemo nekoliko onih najvažnijih:

  • ultrazvuk dojki je bezbolan i potpuno neinvazivan
  • dostupan je i ekonomičan način snimanja unutrašnjih struktura dojki
  • poptuno je bezbedan i ne radi na principu zračenja
  • daje jasnu sliku o mekim tkivima što je nemoguće sa nekim drugim metodama snimanja
  • daje preciznu sliku u realnom vremenu što ga čini i korisnim alatom za vođenje raznih procedura i zahvata
  • može pomoći u otkrivanju i klasifikaciji lezija dojke koje se ne mogu jasno protumačiti mamografom
  • za žene do 25 godina starosti za praćenje i uočavanje bilo kakvih promena na dojkama radi se isključivo ultrazvuk dojki
  • mamografija se preporučuje ženama starijim od 30 godina, kod kojih je ponekad ipak potrebno uraditi i ultrazvuk zbog gustine tkiva na dojkama.

Mane ultrazvuka dojki

  • Tumačenjem ultrazvuka može doći do dodatnih procedura poput aspiracije ili biopsije
  • Može doći do lažno pozitivnih rezultata jer neka područja se mogu činiti kancerogenim na ultrazvuku dojki, iako to nisu.

U praksi se pokazalo da je ultrazvuk dojki i te kako potreban i koristan. Njegova primena danas je učestalija nego pre i to pre svega zbog brojnih prednosti koje pruža.

Ultrazvuk dojki se obavlja u Poliklinici Rončević zakazivanjem na broj telefona +381 63 384 940!

Uradite već danas nešto za svoje zdravlje!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here