UN izdvojile 10 miliona dolara za Čile

0

Ban je novinarima rekao i da će UN i vlada Čilea formirati zajedničke spasilačke timove koji će raditi u najugroženijim područjima.
 

"U doba katastrofe, UN su usredsređene na snabdevanje hranom, vodom i brigom za smeštaj i zdravstveno stanje ugroženih", rekao je Ban.
 

Pohvale za čileansku predsednicu: Ban Ki-mun

Generalni sekretar UN pohvalio je čileansku predsednicu Mišel Bačelet, koju je javnost kritikovala da nije dovoljno brzo reagovala posle jednog od najrazornijih zemljotresa koji je pogodio tu zemlju.
 

"Predsednica Bačelet je pokazala odlučnost i posvećenost u rešavanju posledica ove nacionalne katastrofe…posle jednog od najjačih zemljotresa u istoriji", rekao je Ban.
 

Ban, koji će u subotu posetiti Konsepsion, jedan od gradova najviše pogođenih zemljotresom, rekao je i da će za obnovu Čilea biti potrebno sve više sredstava, preneli su svetski mediji.
 

Čileanske vlasti za sada nisu objavile procenu štete, ali analitičari ocenjuju da ona iznosi između 15 i 30 milijardi dolara.
 

Pored pomoći UN, Čile je do sada primio humanitarnu pomoć od 35 zemalja, uključujući većinu susednih, kao i od 16 organizacija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here