UN osnovale Mrežu uzornih muškaraca

0

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun pozvao je muškarce da ne vrše nasilje nad ženama
 

Ban je pozvao sve muškarce da se pridruže ovoj kampanji i izneo podatak da je oko 70 odsto žena bilo žrtva nekog oblika fizičkog ili seksualnog nasilja koje su nad njima vršili muškarci, objavljeno je na zvaničnom veb sajtu UN.

Među članovima mreže našli su se španski premijer Hose Luis Rodriges Sapatero, južnoafrički arhiepiskop i dobitnik Nobelove nagrade za mir Dezmond Tutu, italijanski ministar spoljnjih poslova Franko Fratini, brazilski pisac Paulo Koeljo i norveški ministar pravde Knut Sturberget.

I čuveni pisao Paulo Koeljo je postao član Mreže uzornih muškaraca jer je pokazao snažnu privrženost borbi protiv nasilja

Oni su izabrani zbog toga što su pokazali snažnu privrženost borbi protiv nasilja nad ženama, rekao je Ban, dodajući da će se broj članova mreže vremenom povećavati.

"Prekinite ćutanje. Kada vidite nasilje nad ženama i devojkama nemojte sedeti skrštenih ruku. Učinite nešto. Založite se. Ujedinite se u menjanju običaja i stavova koji podstiču, održavaju i opraštaju ovu vrstu nasilja", poručio je generalni sekretar svetske organizacije.

Ban je kazao da je neprihvatljivo da toliki broj žena trpi neki oblik fizičkog ili seksualnog nasilja koje nad njima vrše muškarci – uglavnom njihovi supružnici, partneri ili bliske osobe.

On je zaključio da muškarci moraju jedni druge učiti da pravi muškarci ne vrše nasilje niti represiju nad ženama i da ženama nije mesto samo u kući ili na njivi, već i u školama, kancelarijama i upravnim odborima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here