UN upozorio na zdravstvene rizike posle poplava

0

Eksperti UN u svom izveštaju upozoravaju na zdravstvene rizike, ali i rizike po životnu sredinu zbog vode koja se ne povlači
 

"Ovaj izveštaj predstavlja samo početak naše procene. Biće nam drago da sarađujemo sa Vladom Srbije, EU i Svetskom bankom, sa kojom ćemo raditi detaljniju procenu dugoročnih potreba u Srbiji, što će biti urađeno u okviru projekta provođenja procene potreba u periodu nakon katastrofe", rekla je Solorano.

 

Međunarodni ekspertski tim UN među glavnim zaključcima iznesenim u izveštaju, upozorava na zdravstvene probleme zbog vode koja se sporo povlači i zapušene kanalizacije.

 

"Kanalizacijski i septički otpad se izlio iz sistema i potencijalno ugrožava gradsko vodosnabdevanje, a korišćenje otvorenih izvora vode dodatno povećava rizik od širenja bolesti prenosivih vodom", istakli su međunarodni eksperti.

 

U izveštaju se navodi i da ostaci ruševina, otpad, stajaća voda i strukturne štete na institucijama, zdravstvenim objektima i kućama predstavljaju opasnost za povratnike i ekipe koje se bave raščišćavanjem.

 

UN završio procenu posledica poplava u Srbiji

 

Izveštaj je identifikovao potencijalne krizne tačke u domenu životne sredine, koje će zahtevati dalje procene i praćenje.

 

Poljoprivreda je pretrpela veliku štetu, navodi se u izveštaju uz konstataciju da su manji zemljoradnici izgubili ovogodišnje useve te da će im biti potrebna podrška u vidu nabavke semena, đubriva i mehanizacije za sledeću godinu.

 

Da bi se obezbedila potpuna ispravnost i bezbednost hrane neophodno je utvrditi zagađenost tla pre nego što se poljoprivredno zemljište ponovo počne koristiti, upozoravaju međunarodni eksperti.

 

Stručnjaci UN u izvještaju ukazuju i da je neophodno dodatno pratiti postojeća klizišta, a posebna pažnja mora biti usmerena na buduća, potencijalna nova klizišta koja mogu ugroziti živote daljim urušavanjem kuća.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here