Vesti
Čuvari tradicije od malih nogu

U organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije – Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a pod pokroviteljstvom Predsednika Republike Srbije, od 22. do 27. maja 2020. godine, biće održan treći “Svesrpski dečji sabor”.

Cilj ove manifestacije je da najmlađi naraštaji srpskih emigranata širom sveta upoznaju zemlju svog porekla, znamenitosti Srbije, kulturne i istorijske tekovine, kao i da unaprede svoje znanje srpskog jezika.

Učesnici “Svesrpskog dečjeg sabora” u 2020. godini biće smešteni u porodicama svojih vršnjaka iz beogradskih škola (jedno dete po porodici), dok će po najviše dva odrasla pratioca po grupi, odnosno po zemlji iz koje dolaze, biti smešteni u hotelu na bazi polupansiona.

Troškove hotelskog smeštaja za vođe grupa i maksimalno dva vozača (ukoliko grupa dolazi autobusom/kombijem) snosi organizator, dok će troškove putovanja do Beograda i nazad snositi sami učesnici.

Dečji kulturni centar i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije objavili su i uslove učešća na Saboru:

– Grupa dece može brojati najmanje petoro, a najviše desetoro dece uzrasta od 8 do 13 godina.

– Grupa od petoro do sedmoro dece može da ima jednog odraslog pratioca (vođu grupe), dok je za grupu od osmoro do desetoro dece  predviđena pratnja dva odrasla pratioca.

– Neophodno je da deca dolaze kao organizovana grupa koja se bavi očuvanjem srpske tradicije i kulture (folklorna grupa, dramska grupa, Škola srpskog jezika, pevačko društvo, škola pri Crkveno-školskoj Opštini, sportski klub i drugi).

Tokom boravka u Srbiji, deca će svečanom priredbom u Dečjem kulturnom centru Beograda obeležiti Dan Ćirila i Metodija (24. maj), a kroz program “Beograd kroz vekove” upoznaće Kalemegdan. Predviđen je i obilazak drugih znamenitosti i muzeja glavnog grada, kao i jednodnevni izlet na odabranoj lokaciji (Vinča, Viminacijum ili Golubačka tvrđava).

Organizatori naglašavaju da Sabor nije predviđen za pojedinačne dolaske dece u pratnji roditelja.

Prijave do 10. januara

Za svaku grupu učesnika potrebno je da se do 10. marta 2020. godine dostavi popunjen Prijavni formular i izjave saglasnosti roditelja, na adrese usdsr@mfa.rs  i ivana.tabori@dkcb.rs.

Broj telefona za dodatne informacije u Sekretarijatu Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu je +381 11 306 8029.

Ukoliko ste zainteresovani za ućešće, treba da obavestite Generalni konzulat Repubike Srbije u Sidneju najkasnije do 10. januara 2020. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here