pixabay.com

Na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo kancerogenog akrilamida u prehrambenom proizvodu koji je proizveden u Srbiji.

Visok nivo akrilamida je pronađen u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, a objavljeno je na sajtu Evropske komisije.

Zemlja prijave je Hrvatska, a obaveštenje se odnosi na Hrvatsku i Srbiju, navodi se na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje.

Proizvod nije ušao na tržište Hrvatske, pa je bezbedno uništen.

Akrilamid ne može da se nađe u svežoj hrani i uglavnom nastaje tokom obrade hrane na temperaturama preko 120 stepeni, kao i pri niskoj vlažnosti, što podrazumeva pečenje, prženje i druge oblike pripreme.

Obično se nalazi u hlebu, prženom krompiru, čipsu, žitaricama za doručak, keksu, krekerima i kafi.

Ovo jedinjenje je detaljnije ispitano i pronađeno u određenim namirnicama 2002. u Švedskoj. Od tada je javnost upozorena na njegove posledice, a posebno zabrinjava povezanost sa nekim oblicima raka. Akrilamid se u organizmu pretvara u glicidamid, koji izaziva mutacije i oštećuje DNK.

Kako je saopštila Hrvatska agencija za hranu, procenjuje se da prisustvo akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja kancera svim starosnim grupama.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here