Uputstvo za upotrebu u Srbiji je parče papira koje se dobija uz lek ili kupljeni električni ili neki drugi proizvod, koje služi kao objašnjenje kako na pravilan način da to koristimo. Kod nas uputstvo nema skoro nikakvu primenu, odnosno služi da bi se pomoću njega podložila vatra, napisao tiket za kladionicu ili spisak za kupovinu.

Ipak, jedna majka je tako odlučila da napiše suprugu “uputstvo za rukovanje decom”, koje je okačila na Tviter, a svi su ga rado pročitali. Žena, koja je na ovoj društvenoj mreži poznata pod imenom Tehničarka, morala je na nekoliko dana da ide na poslovni put.

– Pričam mu šta bi trebalo da uradi, kaže čovek – piši, kako očekuješ da zapamtim sve. I, šta ću, napišem.

U uputstvu su navedene obaveze po danima i satnicama, treninzi, takmičenja, dečji rođendani… Na kraju spiska ova dama je napisala i dopunu u kojoj se navodi da za sve dodatne informacije pozove suprugu koja mu je umemorisana kao aaaa.

Šaljivi sajt Vukajlija potrudio se da objasni definiciju uputstva za upotrebu. “Ono što otvarate nakon što: kupite uređaj, probate da ga sastavite, pokršite jedan plastični deo, napsujete sve redom od Bila Gejtsa do Kineza što ga sastavljao, kažete ženi da ćuti, popijete pivo, razvijete neoborivu teoriju kako bi trebalo da se sastavi, sastavite ga pogrešno, rastavite ga, nađete šrafčić što vam ispao pod krevet, pozovete servis, napljujete ga i onako znojavi i iznervirani, potpuno poraženi, rešite da poslušate ženu.”

Gde stoji peškir

Prošle godine u medijima je osvanulo uputstvo za upotrebu toaleta jednog veoma ljutog muškarca. On očigledno nije mogao da trpi loše navike svoje partnerke, pa je podsetnik da se promeni stavio na papir. U uputstvu je objasnio da njegova lepša polovina mora da nauči da koristi pastu za zube odnosno da je zatvara nakon korišćenja, da mu ne otima muške preparate za negu i naveo da je peškirima mesto na kukicama, a ne na podu. Uz opasku da je kuka uređaj koji viri iz zida kako bi na nju mogao da okačiš stvari…