Tanjug/AP

Stupila je na snagu uredba kosovske centralne banke po kojoj je dinar zabranjen na Kosovu i Metohiji.

Iz vlade u Prištini pozvali su centralnu banku da dozvoli tranzitni period za građane koji koriste dinare kako bi se prilagodili novim propisima. U početku neće biti kažnjavanja građana, preduzeća, banaka koje posluju sa dinarima.

Odluka bez izuzetka pogađa sve Srbe koji žive na KiM, ali i mnoge druge Albance, Bošnjake, Gorance, Rome, sve one koji koriste dinare.

Problemi na KiM će biti brojni, biće teško i u psihološkom smislu. Srbi su već pod jakim pritiskom, opterećeni kako će funkcionisati njihov život od momenta saopštavanja prištinske centralne banke prošlog meseca, da će evro biti jedina valuta i da će dinar biti zabranjen na Kosovu.

Iz Prištine pozivaju na kontakt sa Narodnom bankom Srbije kako bi se našao modalitet daljeg platnog prometa, jer insistiraju na konvertovanju dinarskih plaćanja iz budžeta Srbije u evro. Korišćenje dinara u budućnosti će biti zabranjeno, ali u Prištini trenutno ne preciziraju kada.

Na udaru su preduzeća, trgovine, sve institucije Republike Srbije koje deluju na Kosovu kao što su škole, bolnice, druge institucije, poput narodne biblioteke u Gračanici.

Plate, penzije, socijalna davanja i druge subvencije koje Srbija pruža svojim građanima na Kosovu takođe će biti ograničene.

Upućeni u političke i ekonomske tokove u regionu ukazuju da će štete biti i na kosovskoj strani, odnosno u njenoj ekonomiji i trgovini. Podsećaju da svake godine vlada Srbije potroši stotine miliona evra na Kosovu, a da veliki deo tog novca završi kod kosovskih izvođača, pružalaca usluga, tržnih centara i prodavnica.

Jedina srpska banka koja posluje na Kosovu od juče je Poštanska štedionica, njeni bankomati rade, ali su velike gužve jer je privatizovana Komercijalna banka od juče zatvorila ekspoziture i uklonila bankomate. To nije povezano sa odlukom centralne vlasti u Prištini, ali utiče na stvaranje ambijenta nesigurnosti i ugroženosti Srba na Kosovu.

9 COMMENTS

 1. ДРЖАВА СРБИЈА
  МОРА ДА РЕАГУЈЕ
  МИНИМАЛНО ВЕНТЕДНА СЕДНИЦА УН
  ЗАБРАНА ПРОЛАСКА албанцима КРОЗ СРБИЈУ.
  ТО ЈЕ МИНИМУМ.
  Може и јаче.
  ШТА БИ СЕ ДЕСИЛО ДА ТЕКСАС УКИНЕ ДОЛАР…
  ИМАТЕ ЛИ ОДГОВОР МОЖДА?
  Ја га имам
  ОДМАХ БИ америчка ВОЈСКА ЗАУЗЕЛА ТЕКСАС.

 2. To je uspeh AV politike, prijatelji ovi prijatelji oni… na sve strane ima prijatelje. Diplomata svetskog kalibra, pregovarač, a mic po mic sprovodi se sve ono što nikad nije moglo niti bi moglo. Glumatanje pregovora, predstava za široke narodne mase a u stvari sve dogovio i sve zna. A Kurti, neka se kur…i, polako, pitace se jednog dana šta je radio.

 3. Kurti izmisli neku novu trlamu za Srbe a onaj naš izadje u javnost i prica mi o izgradnji puteva i neznam čemu više…
  Oooo životee ooo nebesaaa

 4. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA….SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I U SRBIJI BI SVI VOELI EVRO A USKORO ĆE I U SRBIJI PREĆI NA EVRO.

 5. Kakav Kurti koji bakraci, englezi poslali pesadiju u Bondsil a nemci evre, aman ljudi pa ima li jos ikog naivnog da veruje da siptari sami delaju, evo ameri su strasno razocarani evrom pa ce poslati rakete siptarima da ga brane…sve ja jasno odavno samo nije jasan stav Srbije i zasto se igra zibozima 100nak hiljada nasih ljudi..toliko praunih kuca i imanja gde treba preseliti sve ugrozene sa Kosova pa kad ostanu prazne kuce ako sipci nagrnu u njih e onda udri svom silom pa kom opanci kom obojci…u suprotnom dajemo vreme njima da napadnu na civile kao cionisti na palestine…engleska je od uvrk bila zlo i zlikovacka nacija kao i nemci..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here