PKS

Prvih 19 polaznika “Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja”, koji su prošli obuku za pisanje biznis plana i osnivanje startapova i kvalifikovali se za podršku banaka radi pokretanja ili unapređenja sopstvenog biznisa, danas su u Privrednoj komori Srbije dobili sertifikate.

Sertifikate o završenoj obuci za izradu investiciono-poslovnih planova uručila je pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović – Jovanović. Ona je pozvala i druge  zainteresovane da se prijave za Program, namenjen novoosnovanim preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima, mikro i malim privrednim društvima starosti do dve godine, kao i svima koji žele da počnu sopstveni biznis i razviju poslovanje.

„Program je specifičan po tome što pruža integrisanu podršku početnicima u biznisu u svim fazama i to od samog početka, odnosno ideje“, rekla je Obradović Jovanović.

Prema njenim rečima, program obuhvata petodnevnu obuku za izradu poslovno – investicionog plana, povoljne bankarske kredite kod komercijalnih banaka partnera i  garanciju za kredite.

Direktor  Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda Privredne komore Srbije Mihailo Vesović čestitao je polaznicima koji su prošli obuku i izrazio nadu da će oni biti pravi promoteri programa kroz biznis koji će započeti.

On je istakao da je do sada stiglo više od 250 prijava, a da je obuku prošlo oko 45 polaznika. „I ove nedelje traju obuke koje pohađa 38 polaznika“, rekao je Vesović.

Program realizuje Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Fondom za razvoj, uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KfW) i Privredne komore Srbije kao partnera u implementaciji.

Vlada Srbije je, za prvu pilot fazu novog programa podrške startapu, obezbedila 300 miliona dinara, dok će u nastavku Nemačka razvojna banka obezbediti dodatnih 12,9 miliona evra.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here