www.unsplash.com

Nacionalni i međunarodni uspesi policije u borbi protiv piraterije izazvali su strah na toj sceni, tako da je došlo do značajnoj opadanja aktivnosti pirata.

Prema izveštaju “Torentfrika”, krajem prošlog meseca, jedan poznati pirat iz Velike Britanije i više osumnjičenih iz Kanzasa (SAD), uhapšeni su na osnovu Interpolove akcije.

Uz to sprovedeni su pretresi stanova u skandinavskim zemljama, koji su izazvali, kako tvrde insajderi, strah i paniku na piratskoj sceni, usled čega su se neke “velike ribe” na toj sceni povukle u ilegalu.

U fokusu delovanja policije je očigledno “Sparks grupa”, kojoj pripada i uhapšeni Britanac.

Ta grupa pirata, kako bi dospela do materijala pre zvanične objave, kako je saopštio Europol, lažno se predstavljala kao prodavac DVD i Blurej diskova.

Nakon što bi dobili proizvod, koristili su specijalni softver da zaobiđu zaštitu i kopirali sadržaj koji je potom deljen preko striming platformi, Peer-to-Peer i torent mreža.

Ono što je posebno uplašilo piratsku scenu jeste da, nakon hapšenja i pretresa nije bilo javnih saopštenja, pa se pretpostavlja da slede dalje akcije policije.

Očigledno, policija posebnu pažnju poklanja jednom državljaninu Norveške, koji je poznat pod pseudonimom “Umetnik” (The artist).

Kako bi ga uhapsili, sprovedeni su pretresi u Norveškoj i Švedskoj, tokom kojih su “pali” članovi drugih piratskih grupa.

Policija je tom prilikom otkrila i delove jedne server infrastrukture koja je zaplenjena.

Inače “Umetnik” neguje kontakte sa celom piratskom scenom, zbog čega se svi plaše istrage i hapšenja.

Dokumenti i podaci, na koje se Interpol i nacionalne policije oslanjaju tokom istrage protiv piratske scene, dosežu čak do 2011. godine.

Zbog straha od policije došlo je do drastičnog pada piraterije, kod novoobjavljenog sadržaja za čak 90 odsto.

Pre akcije protiv “Sparks grupe” bilo je oko 1.950 ilegalno objavljenih sadržaja dnevno, a sada je taj broj pao na samo 168.

Samo kod muzike, u obliku MP3 formata i dalje se uočava rast, dok je pad evidentan u svim sektorima piraterije od filmova, preko igrica, tv serija, elektronskih knjiga i dr.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here