ATAImages
Milorad Dodik

Zahtev SDP da BiH ima predsednika, dva potpredsednika i premijera i da se sprovedu ustavne promene kako bi se došlo do toga potpuno je neprihvatljiv za Republiku Srpsku. To tvrdi predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji ističe da takve stvari sluša već dve decenije i da te priče SDA i SDP i druge probošnjačke stranke stalno vade iz naftalina.

– U suštini tu nema ništa novo, već se stalno pokušava ista stvar. Ljudi moraju razumeti da to uopšte neće biti na dnevnom redu. Mogu oni imati inicijative kakve hoće, ali BiH mora odražavati suštinu. Volja dva entiteta i tri konstitutivna naroda da se nešto menja i dogovara ili ne menja mora biti poštovana – kategoričan je Dodik.

On je podsetio da je ranije bilo i krupnijih zahteva poput ideje da BiH ima predsednika i da ga bira neposredno na izborima.

– To je bilo odbijeno i biće i u narednih 100 godina ako bude predloženo – tvrdi Dodik.

Smanjiti Oružane snage

Dodik je povodom 15-godišnjice od osnivanja Oružanih snaga BiH poručio da je Bosnu trebalo demilitarizovati.

– To nisu Oružane snage BiH već neke druge strane sile. Žali bože troška koji je ogroman za njihovo funkcionisanje i nažalost povećan. Treba ići na redukciju i smanjenje troškova tih snaga – rekao je Dodik.