Nekadašnji američki biciklista, koji je imao nekoliko skandala tokom svoje karijere, Lens Armstrong sada je otpužen da je koristio “tehnološki doping”, odnosno da je koristio motor tokom Tur de Fransa.

On je u međuvremenu ostao bez sedam titula pobednika prestižnog biciklističkog takmičenja, koje je osvojio između 1998. i 2011. godine, nakon što je sve javno priznao godinu dana kasnije. Sada se čuveni biciklista našao u središtu nove afere, pošto nekadašnji šef Anti-doping agencije Francsuke, Žan-Pjer Verdi tvrdi da je dokazano da je na prestižnoj trci on koristio i motor.

– Lens Armstrong je najveći prevarant, kompikovan je na svakom nivou, imao je specijalni tretman. Mnogi su mi rekli da ne bih smeo da obraćam pažnju na takve priče, da bih ostao sam u tome, ali ako su legende bazirane na nečemu… Pozvao sam sve specijaliste koje poznajem, čak ni oni nisu mogli da razumeju kako su takve performanse moguće čak i sa dopingom – rekao je Verdi.

Kao odgovor na sve te optužbe, stigao je snimak francuskih novinara na kojem se vidi kako Armstrong dodiruje zadnji deo svog bicikla tokom trke, navodno kako bi pokrenuo već ugrađeni motor. Takvi delovi su bili u prodaji još od 1998. godine, ali su bili zabranjeni na elitnom nivou takmičenja.

Motor inače teži oko 800 grama, a njegova snaga iznosi oko 500W, što je sasvim dovoljno da se pobede ostali konkurenti. Ima cilindričan oblik i povezan je sa brzinama pomoću žica, a kada se aktivira, počinje sam da okreće pedale.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime