Ž. Marković
Veterani se ne predaju: Seniorska grupa KUD Jasikovo

U selu Jasikovo kod Majdanpeka održana je tradicionalna Koljašijada, jedinstvena kulturna manifestacija u ovom delu Srbije. U ovom vlaškom selu okupili su se čuvari narodne tradicije, koji su pokazali umeće u spremanju kačamaka na drevni način. Srbi u Timočkoj Krajini ovo staro jelo zovu kačamak, dok Vlasi ga zovu koljaš. Uz koljaš su vekovima stasavale generacije, to jelo je davalo snagu i za rad u polju i za veselja posle žetve. Osim u pripremi koljaša, u Jasikovu je bilo nadmetanja u predenju i pletenju, spremanju riblje čorbe, nastupilo je i više folklornih ansambala. Izloženi su ručni radovi od vune, papira i gline, a učestvovala su udruženja žena Jagnjilo iz Jasikova, Homoljsko vreteno iz Leskova i Vredne Vlajne iz Rudne Glave.

Pre nastupa folkloraša i ocenjivanja kačamaka i riblje čorbe takmičile su se vredne prelje i pletilje. U kulturno-umetničkom delu programa učestvovala su KUD-ovi iz Duboke, Jasikova, Leskova i Voluje. Na kraju je usledila podela zahvalnica svim učesnicima i proglašenje najbolje prelje i pletilje i najuspešnijih u spremanju koljaša i riblje čorbe. Potom je usledilo narodno veselje uz orkestar Čarobnjaci.

Kolo na štulama: Članovi KUD Voluja

Ovogodišnju četvrtu po redu Koljašijadu organizovala je Mesna zajednica Jasikovo uz podršku opštine Majdanpek.

Slavoljub Lupulović, predsednik MZ Jasikovo, kaže da su zbog pandemije dve godine imali pauzu.

Mališani iz Leskova kod Majdanpeka

– Opet smo svi zajedno u centru sela i nastavljamo tradiciju. Imamo 10 učesnika, koji su se prijavili da spremaju kačamak i riblju čorbu. Tu su i četiri kulturno-umetnička društva koja će nastupati dok žiri ocenjuje kačamak i riblju čorbu i tri udruženja žena, koja prezentuju ručne radove. Zahvaljujem svim gostima i opštini Majdanpek koja je pokrovitelj svega ovoga – izjavio je Lupulović.

Zvezdimir Trajilović, zamenik predsednika Saveta MZ u Jasikovu, navodi da je cilj manifestacije očuvanje tradicije i kulture Vlaha iz ovog kraja Srbije.

Brat i sestra: Martin i Sara Martinović iz Jasikova

– Naše selo je vlaško i nalazimo se na tromeđi između Bora, Majdanpeka i Žagubice.

Radenka Paunović, jedna od organizatora i predsednica Etno-udruženja Jagnjilo iz Jasikova, kaže da su se prijavile prelje i pletilje iz tri sela

Filip Golubović i Nina Lezić iz Duboke

– Osim iz našeg sela, tu su i žene iz Leskova i Vlaola. Takmičile su se u predenju i pletenju. Merili smo koja će žena za 20 minuta da isprede najduži konac i isplete najviše redova čarapa – objašnjava Radenka.

Negica Trajilović, predsednica udruženja Homoljsko vreteno iz sela Leskovo, dodaje da se bave pre svega ručnim radovima.

Harmonikaš David Anđelić i dečji ansambl KUD Rusaljka

– Izrađujemo suvenire, nošnje, pletemo čarape, pravimo originalne vlaške šubare i torbe, tkamo na starom razboju, a imamo i drvene suvenire, korpe i od svega ponešto što može ručno da se radi. Pokušavamo da održimo stare zanate. Naše udruženje je oformljeno 2018. godine i imamo oko 20 članova i, osim žena, tu je i nekoliko muškaraca – kaže Negica Trajilović.

Dok su pletilje i prelje imale svojih 20 minuta za takmičenje, ekipe koje su spremale koljaš i riblju čorbu imale su više vremena na raspolaganju.

Prelje uz veštinu pokazale i brzinu

– Spremamo kačamak i riblju čorbu, tradicionalna jela ovog kraja. Za riblju čorbu nam treba najmanje dva sata, a kačamak spremimo brže. Sastav koji stavljamo u riblju čorbu je naša mala tajna, ali uglavnom koristimo dunavsku ribu – kaže Darko Miljković, jedan od članova ekipe Teletabis smena B iz Jasikova.

Nebojša Veljković zvani Šarac, iz Kučeva, takođe nam ne otkriva sve sastojke riblje čorbe.

Domaćini: Ekipa Jasikova

– Ova koju spremamo zove se alaska potkovica, u nju idu som, šaran, deverika, mrena, tostolobik i crvenperka. To je naš specijalitet od više vrsta riba, uglavnom dunavske ribe. Dok zavri čorba, i idu ostale mirođije, koje su naša mala tajna.

Dragan Janković, predsednik sindikata okruga Bor i predsednik MZ Leskovo, došao je da obiđe ekipu svog sela.

Ekipa Šarac 1: Nebojša, Ivica, Nikola, Pera i Jole iz Kučeva

– Veoma sam zadovoljan, ovakve i slične manifestacije treba da postoje u našem kraju. Dičim se time što naši drevni običaji ne idu u zaborav, a sve ovo što se kuva i peče je prava domaća hrana.

Svoje zadovoljstvo svime što vidi iskazuje i Vesna Golubović iz Duboke. Ona ima i poseban razlog za ponos.

– Veoma sam ponosna što moji unučići od pet i sedam godina igraju u folkloru. Igraju već godinu dana i to mi je najdraže na ovom svetu jer nastavljaju našu vlašku tradiciju – kaže Vesna.

Spremili i ražnjiće: Ruzmarin Simeonović, Dragoljub Žujica i Dragoljub Miljković

Uz rečnu i morska riba

– Spremamo riblju čorbu, ražnjiće i kačamak koji se posle jede sa sirom, mladim crnim lukom i na sve to se dolije domaća rakija. Riblju čorbu kuvamo s ribom iz Dunava, iz naše reke Pek, a dodajemo i morsku ribu. A koja sve riba ide u čorbu neka bude tajna – kaže kroz smeh Dragoljub Žujica, član Udruženja Jagnjilo iz Jasikova.

Slađan Mijalović

Slađan Mijalović, član ekipe Buca iz Voluje, takođe ima tajnu u spremanju riblje čorbe.

– Predstavljamo MZ Voluja u kuvanju riblje čorbe u koju idu tri-četiri vrste riba, a one su iz reke Brodica, iz Peka i Dunava. Koju ribu stavljamo nikom ne otkrivamo.

U udruženju Vredne Vlajne ima i muškaraca

Plašinte iz Rudne Glave

Nada Birišić kaže da se članice udruženja Vredne Vlajne iz Rudne Glave bave tkanjem, ručnim radovima od papira, drveta i gline.

– Štrikamo čarape, rukavice, tkamo torbice, razne suvenire od prirodnog materijala. Pletemo opančice i cipelice. Pravimo i lutke u narodnoj nošnji i mnogo još toga. Ovo što je izloženo na štandu u Jasikovu je samo deo oniga čime se bavimo. Pokušavamo da sačuvamo tradiciju našeg kraja, pogotovo što se tiče tkanja. Ipak, poznati smo i po tome što spremamo našu čuvenu plašintu, vlaške palačinke sa sirom i jajima. Imamo u maju na tradicionalnu Plašintijadu u Rudnoj Glavi – navodi Nada Birišić.

Koljaš spreman za ocenjivanje

Recept isti od pamtiveka

Koljaš i ili kačamak se od pamtiveka priprema na isti način. Uz brzo i neprestano mešanje, na tihoj vatri kuva se belo kukuruzno brašno u slanoj vodi, a neki kao dodatak stavljaju i sir. Kada bude dovoljno i gusto skuvan, kačamak se izvrne na drvenu dasku – lopar i seče koncem. Može da se jede s kajmakom, sirom i kiselim mlekom, ali oni koji vole dobar zalogaj kažu da najbolje jesti ga sa svinjskim mesom začinjeno belim lukom.

Tradicija u srcu

– U ime lokalne uprave i moje lično ime želim da pozdravim organizatore, takmičare i sve učesnike ove jedinstvene manifestacije u našoj Srbiji. Takođe, želim svima da zahvalim što srcem gajite viševekovni vid naše nacionalne tradicije. Zaista mi je veliko zadovoljstvo što sam danas sa vama i što mi je pripala čast da ovogodišnju četvrtu po redu Koljašijadu proglasim otvorenom. Hvala vam, živeli! – bile su reči pozdravnog govora Elvire Jovanović, zamenice predsednika opštine Majdanpek.

Najbolje prelje:

1. Đurđica Ilić iz Vlaola

2. Zagorka Trajilović iz Leskova

3. Sibinka Petrović iz Vlaola

Najbolje pletilje:

1. Dušica Simeonović iz Jasikova

2. Zagorka Trajilović iz Leskova

3. Đurđevka Ilić iz Vlaola

Najbolji u spremanju riblje čorbe

1. Danilo Stepanović iz Vlaola

2. Dragoljub Žujica iz Jasikova

3. Bojana Stepanović iz Vlaola

Najbolji u spremanju koljaša

1. Danilo Stepanović iz Vlaola

2. Jo Šne” iz Jasikova

3. Stojan Trajilović iz Duboke