Z. M.
Pokloni za prijatelje

Najstariji naš klub na teritoriji austrijske pokrajine Burgenland, KUD Kragujevački oktobar, organizovao je godišnju priredbu sa prijateljima koji su im pomogli da prevaziđu probleme koji su pretili da ugase društvo.

U goste su došli KUD Dukat iz Trajskirhena, KUD Zavičaj iz Tulna i bečko društvo “Bora Stanković”, koji su zajedno sa domaćinima nastupili u bogatom kulturno-umetničkom programu.

– Ostvarili smo novu saradnju sa bečkim društvom “Bora Stanković”. Oni su nam prvi put došli u goste i dogovorili smo nastavak saradnje. Ujedno bih ovom prilikom zahvalio predsednicima Dukata i Zavičaja, Slaviši Račanoviću i Milanu Zariću, što su nam pomogli u teškim vremenima. Kada nam je bilo najteže i klub bio na ivici gašenja oni su nam pomogli i savetovali me da ne odustajem, već nastavim. Dali su mi snagu – rekao je Nebojša Kračunović Puma, predsednik Kragujevačkog oktobra.

Kračunović ukazuje da je društvo sredinom ove godine, kada je proslavilo 40 godina postojanja, imalo problem sa koreografima koji su napustili društvo, a sa njima i deca.

– Zahvaljujući prijateljima uspeli smo da prevaziđemo probleme i nastavimo da radimo, a danas smo jači nego pre. Sada imamo i grupu najmlađih, a pre smo imali samo srednji uzrast folklora – objasnio je on.

Članovi folklorne sekcije dva puta nedeljno, četvrtkom i nedeljom, vežbaju, a koreograf koji uspešno sa njima radi, u šta je mogla da se uveri publika, jeste mladi Branko Pantić.

Uz društva iz Donje Austrije

Kračunović sa zadovoljstvom saopštava i da Kragujevački oktobar do kraja ove godine ima već dva zakazana gostovanja, a posebno se raduje ponovnoj saradnji sa KUD Semberija i Majevica iz Presbauma. On je najavio da će se klub pridružiti krovnoj organizaciji srpskih klubova u Donjoj Austriji.

– U Burgenlandu smo jedini naš klub, pa ne postoji zajednica i odlučili smo da se priključimo Donjoj Austriji, gde naši klubovi imaju uspešnu krovnu organizaciju – kaže on, dodajući da očekuje da na idućoj sednici Kragujevački bude primljen u članstvo.