Uzajamne posete ruše predrasude

0

Učenici iz Šapca u laboratoriji gimnazije 

 

Do sada je više od 1.500 učenika sa obe strane bilo uključeno u ovaj projekat kroz razmenu učenika i putovanja u te dve zemlje, a među njima su i učenici Ekonomske-trgovinske srednje škole iz Šapca. Oni već tri godine sarađuju sa Valter-Ojken gimnazijom u Frajburgu. Saradnja se odvija u tri nivoa i to preko uprave škole, nastavnika i učenika.

 

Ove godine deset vrsnih učenika Ekonomsko-trgovinske škole pretežno četvrte godine (a bile su i tri učenice treće godine) imalo je priliku da nedelju dana borave u Frajburgu, da posećuje nastavu u gimnaziji i prisustvuju stručnoj praksi. Cilj poseta je da se steknu nova prijateljstva, uporede dva obrazovna sistema, upozna razlika u mentalitetu i načinu života. Mladi iz Šapca (koji se svake godine menjaju) su oduševljeni posetom i imaju sjajna iskustva. Svi su bili smešteni u nemačke porodice, a njihovi novi drugari će im uskoro uzvratiti posetu. Komunikacija je bila na engleskom, a obe strane su se potrudile da nauče po koju reč domaćina i gostiju.

 

Zajednička slika sa jezera Titize na Švarcvaldu

 

Neraskidiva prijateljstva

I ovoga puta među mladima iz Šapca i Frajburga prijateljstvo je uspostavljeno još prvog dana. Aleksa Matić, Ana Džagić, Maja Milovanović, Tijana Perić, Filip Živković, Aleksandar Arnautović, Jelena Obrenović, Milica Višnjić, Andrea Marković i Katarina Dokić su se uveče sa svojim domaćinima i nastavnicima susretali i prepričavali svoja iskustva i utiske. Uz puno suza mladi su se rastali od svojih drugara srećni što su ostvarili nove veze i što će uskoro biti uzvratna poseta.

 

– Svaka poseta bilo sa naše strane ili nemačke je veoma važna u razbijanju predrasuda koje postoje na obe strane i svaka poseta ima sociološku, kulturološku i edukativnu pozadinu – mišljenja su obe profesorke koje su ovog puta vodile učenike za Frajburg, Ljiljana Đurišić profesor engleskog jezika i koordinator projekta i Vesna Todorović profesor srpskog jezika.

– Ova poseta važna je i sa pedagoškog aspekta, jer su učenici videli gde se uči, kako se uči, kakva je škola, učionica. Na primer u ovoj gimnaziji sa kojom smo zbratimljeni kad zvoni i kad je vreme velikog odmora niko se ne čuje, a kod nas jedni druge od silnog trčanja da izađu napolje ruše na stepeništu. Disciplina je ovde na mnogo višem nivou, ako se dogovorimo da se nađemo u 9 sati Nemci će doći 10 minuta ranije, a mi ćemo jedva da se okupimo 10 minuta kasnije – priča prof. Todorović i dodaje da kad je u pitanju teorija gradiva da se tu deca ne razliku mnogo, čak da srpska deca imaju bolje znanje.

Ona smatra da su nemački domaćini za treću razmenu učenika napravili veliki napredak.

 

Poseta GK Srbije: Sa konzulima Vučurevićem, Bućinom i Račićevom

 

Poseta Konzulatu Srbije

Pred povratak kući učenici su posetili Generalni konzulat Republike Srbije u Štutgartu gde su ih toplo primili generalni konzul Božidar Vučurović, konzul Zlatko Bućin i vicekonzul Vesna Račić.

 

– Prve i druge godine kad smo ovde bili sve smo sami plaćali, ali svaki put kad bi bili kod nas mi se ponašali kao što se domaćini u Srbiji ponašaju. Sve je bilo galantno. Mi u sklopu škole imamo kuhinju koja dobro radi, ali za vreme posete gostiju iz Nemačke radila je mnogo bolje, a uveče smo ih vodili na razna mesta i sve mi to plaćali. Ovog puta su se domaćini ponašali kao i mi, što je za mene, ali za sve ostale, bilo veliko iznenađenje čak su i decu častili posetom zabavnom parku Evropa park – kaže koordinatorka projekta Ljiljana Đurišić. – Na oproštajnoj žurci se pojavila i direktorka škole, koja se prethodne dve godine nije pojavljivala. Ako uzmemo u obzir da direktorka škole potiče iz veoma stare i ugledne porodice u Frajburgu, koja u centru grada ima i privatnu pivaru, onda mislim da smo uspeli i kod nje da razbijemo predrasude o tome kakvi su Srbi.

Profesorka Đurišić se posebno raduje što su prethodne dve posete urodile plodom i što su je većina mladih iz Šapca i Frajburga još u kontaktu, što samo pokazuje koliko je bitno da se sarađuje sa vršnjacima svuda u svetu.
 

Fali nam praksa

– Ono što nama generalno nedostaje je praksa. To što naša deca imaju nije dovoljno i virtuelna praksa ne može mnogo toga da zadovolji, a u Nemačkoj je sasvim drugačije i to su naši đaci doživeli. Na primer, Ana Džagić koja je sa svojom nemačkom drugaricom nekoliko dana provela na carini na praksi ili Filip Živković na "Maks Plank" institutu – ističe Ljiljana Đurišić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here