Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u finale Rolan Garosa pošto je u polufinalnom duelu posle velike borbe savladao Rafaela Nadala sa 3:1 (3:6, 6:3, 7:6, 6:2), i to, posle preokreta. 

Svemirski tenis, sudar teniskih “gladijatora”, remek delo tenisa! Tako bi se najkraće mogao opisato polufinalni duel Novaka i Rafe koji su od početka do kraja prikazali odličan tenis. Nadal je poveo, Novak uspeo da preokrene i tako u 58. duelu slavi protiv “Kralja šljake” koji je rekorder Rolan Garosa sa 13 grend slem titula!

Od samog starta Rafa je krenuo furiozno i odmah nametnuo svoj ritam meča. Novak je tokom prvog gema uspeo da dođe do dve brejk lopte koje ne koristi, a potom dozvoljava Rafi brejk i vođstvo od 2:0.

Vrlo brzo je Rafa uvećavao vođstvo. Tako je potvrdio osvojeni brejk, da bi potom napravio novi i poveo sa 5:0.

Delovalo je da u ovom setu Novak neće uspeti da uradi baš ništa, ali, uspeva da osvoji prvi gem na meču, a onda pojača ritam, i većim brojem prvih ubačenih servisa unese malo neizvesnosti u set. Tako je vratio Rafi jedan brejk. Imao je 40:15 na servis Rafe. Nadal potom osvaja sigurna 3 poena. Prvo “hvata” Novaka na “krivoj nozi”, a potom poravnava na 40:40. Usledilo je nekoliko servisa u kojima niti jedan niti drugi nisu uspevali da prelome gem. Rafa je atraktivnim poenima došao do prednosti, ali se Novak brani i koristi greške rivala za prvi brejk na meču.

Do kraja seta, potpuni preokret je izostao. Rafa koristi sedmu set loptu za vođstvo od 1:0.

Novak je nastavio da podiže nivo igre. Tako je odmah osvojio gem na svoj servis, a onda napravio i brejk za 2:0. Ipak, Nadal odmah uzvraća i poravnava na 2:2.

Novak se nije zaustavio. Srpski teniser je poveo sa 40:15 i došao do tri brejk lopte od kojih jednu koristi za novo vođstvo i brejk koji čuva do kraja za 1:1 u setovima.

Utisak je bio da je meč krenuo iz početka. Tako je viđen još bolji tenis i po dva brejka na obe strane. Set je trajao više od 90 minuta. Prvo je Nadal poveo sa 2:1, da bi Novak izjednačio i onda napravio prvi brejk, na koji je Nadal uzvratio. Slična scena je viđena i kada je Novak poveo 4:3, a Nadal uzvratio za 5:5.

Ušlo se u taj-brejk u kojem se Novak bolje snašao i dobio set 7:6 (7:4). Svakako treba napomenuti da je većina odigranih gemova praćena dugom razmenom i atraktivnim potezima u kojima su i jedan i drugi teniser igrali maksimalno koncentrisano.

Ušlo se u 4. set u kojem je Nadal požeo žestoko. Odmah je napravio i potvrdio brejk i poveo sa 2:0. Usledio je novi preokret jer je Novak vezao sledeća 4 gema i sa dva brejka poveo 4:2.

Đoković je do kraja sačuvao prednost, osvojio set i došao do pobede nad Nadalom u 58. međusobnom duelu.

Da podsetimo, u velikom finalu u nedelju Novak Đoković će igrati protiv Stefanosa Cicipasa.

 

TOK MEČA: NOVAK ĐOKOVIĆ – RAFAEL NADAL 1:1 (3:6, 6:3, 7:6, 

IV Set

4:2 – Brejk Đokovića! Nadal ne mže da pronađe igru kojom može da se suprotstavi Novaku!

2:2 – Brejk Đokovića! Potpuno neverovatan meč dvojice tenisera. Ponovo se Novak vraća brejkom!

0:1 – Brejk Nadala! Nema više Rafa šta da izgubi, a sada je već u ozbiljnom zaostatku, tako da je pojačao tempo i iz prve prilike oduzeo servis Novaku. Dobar početak za Španca, ali ima vremena za uzvratni udarac.

 

 

III Set

7:4 – Novak je bolji od Nadala u taj brejku i vodi 2:1! Neverovatni potezmia srpski teniser osvajao je poene i tako došao do vođstva i potpunog preokreta na meču protiv Rafaela Nadala!

6:6 – Imao je Rafa priliku da osvoji set, ali je Novak uspeo ada preokrene i osvoji gem. Igra se taj-brejk!

5:6  – Jedan od najdužih i najzanimljivijih gemova na meču prepun odličnih poteza. Novak je imao priliku da dođe do novog vođstva, ali se Nadal izbukao.

5:5 – Brejk Nadala! Đoković je servira za osvajanje drugog seta ali je pravio previše grešaka koje Rafa koristi. 

5:4 – Obojica tenisera osvajaju poene na svoj servis.

4:3 – Brejk Đokovića! Novak je odmah uzvratio Rafi i povratio izgubljeno u prethodnom gemu. Odličnim servisima je neutralisao agresivnu igru Španca i posle 40:0 došao do brejka!

3:3 – Brejk Nadala! Sve je potpuno otvoreno u 3. setu!

3:2 – Brejk Đokovića! Novak je prvo osvojio poen na svoj servis, a onda posle velike borbe uspeo da prelomi Rafu i dođe do brejka!

1:2 – Obojica tenisera osvojila su gemove na svoj servis za 1:1, da bi potom Novak ponovo imao dve brejk šanse, ali ih ne koristi. Nadal ponovo vodi.

II Set

6:3 – Neverovatan tenis igraju Novak i Nadal. Đoković je podigao nivo igre, osvojio gem na svoj servis i izjednačio na 1:1. 

5:2 – Novak je dobio izuzetno važan gem. Napao je Nadal drugi Novakov drugi servis snažno, poveo 40:15, ali se Novak vratio i izjednačio na 40:40. Usledio je najlepši poen na meču u kojem je Novak dobro “prošetao” Nadala i potpuno ga izbacio iz ritma, ali, onda je, umesto da plasira loptu u polje rivala pogodio mrežu. Drama se nastavila, a posle nekoliko poena Srbin uspeva da veže dva poena i osvoji važan poen za 5:2.

4:2 – Novi brejk Đokovića! Mnogo bolja igra Novaka u drugom setu. Srpski teniser je poveo sa 40:15 i došao do tri brejk lopte od kojih jednu koristi za novo vođstvo!

3:2 – Novak prekida mini seriju Nadala i ponovo vodi.

2:1 – Brejk Nadala! Odmah je Rafa uspeo da uzvrati. Nije dozvolio Novaku da se potpuno razigra i brejkom se vraća u set. 

2:0 – Brejk Đokovića! Konačno je Novak uspeo da zaigra onako kako ume. Mnogo je aresivniji i igra riskantnije i sada vodi 2:0. 

I Set

4:6 – Nadal osvaja set. Ono što ipak može da raduje jeste nešto bolja igra Novaka nego na početku meča. Novak se vratio sa 0:40 do 40:40, ali Nadal “dodaje gas”, koristi sedmu set loptu i vodi sa 1:0. 

3:5 – Uspeo je Đoković da potvrdi brejk. Odbranio je set loptu Nadala i potom osvojio važan gem i ostao setu.

2:5 – Brejk Đokovića! Imao je Novak 40:15 na servis Rafe. Nadal potom osvaja sigurna 3 poena. Prvo “hvata” Novaka na “krivoj nozi”, a potom poravnava na 40:40. Usledilo je nekoliko servisa u kojima niti jedan niti drugi nisu uspevali da prelome gem. Rafa je atraktivnim poenima došao do prednosti, ali se Novak brani i koristi greške rivala za prvi brejk na meču. 

1:5 – Konačno! Uspeo je Novak da osvoji prvi gem u meču.

0:5 – Nastavlja Nadal sa ubedljivom igrom i vodi sa 5:0.

0:4 – Brejk Nadala! Prvi set počinje da liči na prošlogodišnje finale Rolan Garosa. Posle neiskoriščenih šansi na početku, Novak pravi dosta grešaka koje Nadal koristi i ubeljivo vodi. 

0:2 – Brejk Nadala! Uzvratio je u narednom gemu Rafa! Novak je dobro počeo ali je Španac uspeo da izjednači i dođe do brejk šanse. Potom, Novak ne koristi dva smeča, a Rafa koji se odbranio osvaja poen i vodi na startu sa 2:0. 

0:1 – Odličan početak Novaka. Imao je srpski teniser dve prilike za brejk. Nadal se prilično mučio da dođe do poena, a onda je napravio i dve duple greške. Novak je potom imao smeč za brejk, ali je loptica otišla u aut. Potom, Nadal dolazi do poena.

 

Dvojica tenisera sastaće se po 58. put u teniskom spektaklu koji svakako garantuje veliku borbu i odličan tenis.

Đoković je tokom turnira ubedljivo pobedio Tenisa Sandgrena, Pabla Kuevasa i Rikardasa Berankisa. Onda je usledio preokret protiv Lorenca Musetija, a zatim i susret protiv Matea Beretinija i pobeda u četiri seta.

Nadal je izgubio tek jedan set, i to samo u četvrtfinalu protiv Dijega Švarcmana kojeg je nakon 1:1 ubedljivo pobedio. Pre toga, redom je pobeđivao Alekseja Popirin, Rišara Gaskea, Kamerona Noria i Janika Sinera.

Ovaj meč Novak dočekuje kao najbolji teniser sveta. U međusobnim duelima vodi sa 29:28. Sa druge strane, Nadal kao “kralj šljake” i rekorder Rolan Garosa ima veliku prednost, jer upravo u Parizu vodi sa 7:1.

Nadal upravo zbog te velike razlike ima primat na Gren slem turnirima, gde vodi sa ukupno 10:6 u pobedama. Na gledaocima i navijačima u Srbiji je da navijaju i daju što veću podršku Novaku večeras.

3 COMMENTS

  1. Чудна ми чуда. И ја бих победио Надала да сам се јуче цео дан брчкао са Семиром у чаробним, подземниним, водама Босанске пирамиде.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here