Foto: Tanjug/AP
Rafael Nadal

Španski teniser Rafael Nadal novi je šampion Australijan opena pošto je u velikom finalu, posle preokreta savladao ruskog tenisera Danila Medvedeva sa 3:2 (6:2, 7:6, 4:6, 4:6, 5:7) i tako došao do svoje 21. grend slem titule. 

Kako Novak Đoković nije bio u situaciji da brani titulu zbog odbijanja vize, Nadal je njegov izostanak iskoristio na najbolji mogući način. Tako se osvajanjem 21. grend slema u karijeri osamostalio na prvom mestu liste osvajača grend slem titula i ostavio iza sebe Novaka Đokovića i Rodžera Federera koji imaju po 20.

Od starta meča Nadal je odlično krenuo, bio agresivan, ali je onda stao i tokom prva dva seta mu je malo toga polazilo za rukom pa je Rus poveo sa 2:0. Ipak, usledio je veliki povratak u meč u 3. setu, a onda i četvrtom, u kojem je Rafa igrao neverovatno, agresivno i nizao brejkove, a Medvedev držao korak, vraćao se i na kraju dozvlio protivniku da se razigra i izjednači. Do kraja, ušlo se u peti set u kojem, je viđena velika borba

Rafa je od starta meča krenuo silovito, sa jakim dubokim loptama, bez previše otvaranja uglova. Sa druge strane, Medvedev se odlično kretao, trčao sa jedne na drugu stranu terena i sve stizao.

Ipak, posle perioda igre u kojem je Nadal igrao odlično i parirao Medvedevu, Rus je sjajnom odbranom uspeo da izdrži njegov nalet, a potom i dođe do vođstva. Tako je došao do brejka na 3:2, a potom i do drugog brejka, u momentu kada je Nadal napravio dve duple greške. ovo je bilo dovoljno Medvedevu za 6:2 i 1:0 u setovima.

U nastavku, Nadal je uspeo da se odmah oporavi od početnog šoka i napravio brzi brejk u drugom setu za 3:1, koji potvrđuje i dolazi do 4:2. Od tog momenta, nastupilo je pravo ludilo u 2. setu. Naime, Rus je vratio brejk, da bi Nadal odgovorio istom merom za novo vođstvo. Delovalo je da je ovaj brejk Špancu mogao da donese izjednačenje u setovima.

Ali, Medvedev još jednom uspeva da odigra odlično, vrati brejk i potpuno se vrati u meč. Usledio je taj-brejk koji Rus posle velike borbe dobija sa 7-5 za ubedljivih 2:0.

Finale Australijan opena između Rafaela Nadala i Danila Medvedeva nakratko je danas prekinuto u drugom setu, pošto je jedan navijač skočio sa tribina na teren. On je nosio transparent na kome piše na da je protiv pritvora izbeglica u Australiji.

U nastavku, posle 1.1, 1:2 Medvedev igra nešto slabije, a onda pravi i duplu grešku posle koje Nadal dolazi do brejka. Ove momente obeležia je publika koja sve otvorenije navija za Nadal, dok sa druge strane često ume da zviždi Medvedevu.

U sledećem gemu, uzvratio je Rus. Delovalo je da Nadal igra sve bolje. Servirao je Španac, igrao agresivno, ali je Medvedev još jednom odličnom defanzivom došao u situaciju za brejk koju koristi.

Do kraja seta igrao se se neverovatan tenis pun preokreta. Nadal je nizao brejkove i napada, a Medvedev se odlično branio, ali je Španac uspeo da se izbori za brejk koji koristi za 6:4 i potpuno izjednačenje.

Do kraja, Nadal je nastavio sa odličnom igrom. Iz poena u poen je pritiskao Medvedeva koji je imao sve manje snage i nije igrao odbranu na nivou sa početka meča. Tako je posle 2:2, Nadal došao do brejka.

Vodio je španac sa 5:4 i servirao za pobedu, ali se Medvedev još jednom vratio, došao do brejka, i izjednačio na 5:5.

Ipak, Nadal odmah u sledećem gemu dolazi do brejka i potom do pobede kojom je osvojio 21. grend slem titulu u karijeri.

 

TOK MEČA: DANIL MEDVEDEV – RAFAEL NADAL 2:1 (6:2, 7:6, 4:6, 4:6)

V Set

5:6 – Brejk Nadala! Odmah je uzvratio Nadal i novim brejkom je došao na korak od pobede. 

5:5 – Brejk Medvedeva! Ruski teniser nije dozvolio Nadalu da dođe do pobede na svoj servis. Tako je uspeo da dođe do brejka i unese dodatnu neizvesnost u meč. 

3:5 – Nadal osvojio novi gem, sve je bliži tituli.

2:4 – Imao je Medvedev priliku za brejk i izjednačenje, ali je Nadal osvojio gem i sačuvao vođstvo.

2:3 – Brejk Nadala! Španac konstatno pritiska ruskog tenisera koji ima sve manje snage i ne igra odbranu na nivou sa početka meča. Nadal ima velike šanse za pobedu.

2:2 – Obojica tenisera osvajaju poene na svoj servis.

IV Set

4:6 – Nadal dolazi do potpunog preokreta i izjednačenja. Peti set odlučuje pobednika velikog finala Australijan opena. 

4:5 – Igra se neverovatan tenis pun preokreta. Nadal niže brejkove i napada, a Medvedev se odlično brani i drži korak. Nadal je imao šansu za set i potpuno izjednačenje, ali se Medvedev spasao i produžio ostanak u setu.

2:4 – Nadal potvrđuje brejk.

2:3 – U ovom gemu je Nadal potpuno dominirao, poveo sa 40:0, ali se Medvedev još jednom vratio i izjednačio. Ulesdila je velika borba posle koje Nadal upisuje i treći brejk u nizu.

2:2 – Brejk Medvedeva! Delovalo je da Nadal igra sve bolje. Servirao je Španac, igrao agresivno, ali je Medvedev još jednom odličnom defanzivom došao u situaciju za brejk koju koristi. 

1:2 – Napravio je duplu grešku ruski teniser posle koje Nadal dolazi do brejke. Ove momente obeležia je publika koja sve otvorenije navija za Nadal, dok sa druge strane često ume da zviždi Medvedevu.

1:1 – Oboijica tenisera osvajaju poene na svoj servis, i to, posle maratonskih gemova.

III Set

4:6 – Nadal je delovao potpunoi poraženo, sve je bilo na strani ruskog tenisera. Potom je Španac podigao nivo igre, napravio brejk, a onda ga i potvrdio za 6:4 i 2:1 u setovima. 

4:5 – Brejk Nadala! Tokom većeg dela set aigralo se gem za gem, a onda je Rafa došao do prilike da dođe do brejka i koristi je. 

3:3 – Nerešeno je u drugom setu.

2:1 – Medvedev igra odlično i mogao bi da meč završi u tri seta.

II Set

Taj-brejk

Neverovatni Danil Medvedev ponovo je odigrao neverovatno i sa 7:5 došao do osvojenog drugog seta.

6:6 – Igraće se taj-brajk.

5:5 – Medvedev potvrdio brejk.

5:4 – Brejk Medvedeva! neverovatan tenis u finalu. Nadal je bio u situaciji da servira za set, ali je medvedev još jednom na meču uspeo da se odbrani i napravi nobi brejk. Sve je potpuno otvoreno u drugom setu. U međuvremenu, jedan čovek je uleteo na teren i napravio pometnju, ali su ga redari brzo izneli sa igrališta.

5:3 – Novi brejk Nadala! Jednu priliku je dobio i iskoristio je drop šotom koji nije bio ispraćen od strane protivnika.

4:3 – Brejk Medvedeva! Uspeo je Rus da se vrati u igru i uzvrati Nadalu. Sve je otvoreno u drugom setu.

4:2 – Medvedev ne uspeva da uzvrati brejk Nadalu.

3:1 – Brejk Nadala! Mnogo bolja igra Nadala u nastavku. Nadal je u nekoliko navrata odlično reagovao, došao do prednosti posle koje vodi. 

2:1 – Nadal igra bolje u drugom setu i sigurnom igrom dolazi do osvojenih gemova.

I Set

6:2 – Odlično igra Medvedev i posle dva brejka, dolazi do seta.

5:2 – Brejk Medvedeva. Nadal je sve nervozniji. Pravi dve duple greške u nizu za vođstvo Medvedeva 30:0, a potom posle duže razmene udaraca i do 40:0. Posle nove grške Španca Rus dolazi do ubedljivog vođstva i servira za set. 

4:2 – Potvrđuje Medvedev brejk.

3:2 – Brejk Medvedeva! Kakav gem za Rusa koji je sa 0:30 naterao Nadala da dva puta izbaci lopticu iznad osnovne linije. Trenutno je Rus bliži vođstvu u setovima. 

1:2 – Nadal igra kao u transu na startu meča. Neverovatno je kakve udarce i prilike nije iskoristio Medvedev. Nadal je u više navrata sateran u ćošak, ali je uspeo da se izvuče. Prvo je Rus imao volej na mreži, da bi Nadal samo postavio reket instiktivno i udario lopticu koja je udarila u liniju. Potom, posle duže razmene na mreži Rafa sigurnom igrom osvaja nove poene i gem.

0:1 – Rafa je od starta krenuo sa jakim dubokim loptama, bez previše otvaranja uglova. Strpljivo je Španac igrao od strta i čekao greške svog protivnika, pa je posle 40:40, došao do prednosti i prvog osvojenog gema.

Najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću  nije odobrena viza za ulazak u Australiju. Na taj način, srpskom teniseru nije omogućeno da brani titulu koja će preći u ruke jednog od dvojice finalista.

Ukoliko Medvedev slavi, preuzeće prvu poziciju ATP liste od Novaka, dok će Nadal, u slučaju pobede doći do 21. grend slem priznanja i biće za jednu titulu bolji od Novaka i Rodžera Federera.

Kada je reč o samom duelu, tokom turnira, mnogi su govorili o “podršci” koju ima Rafael Nadal jer je većinu mečeva igrao u dnevnom turniru koji mu potpuno odgovara zbog načina na koji se loptica kreće po terenu. Naime, većinu mečeva na Australijan openu Nadal je upravo gubio kada je mečeve igrao u večernjem terminu kada je hladnije, povećava se vlaga i loptica ne odskače na isti način.

Upravo je ovaj faktor sada otežavajući za Španca, jer se finale igra u večernjem terminu koji mu ne odgovara. Sa druge strane, Medvedev iza sebe ima veliki preokret protiv Feliksa Ože Aljasima, kao i odličan meč protiv Cicipasa, što bi, uz pretpostavku da su obojica tenisera odmorni, mogla da znači i odličan tenis u finalu.

Rafa je preko Đirona i Hanfmana (3:0), Kačanova (3:1), Manarina (3:0), Šapovalova (3:2) i Beretinija (3:1) stigao u poziciju da pretegne Federera i Đokovića po broju grend slem titula.

Rus je do finala stigao posle pobeda nad Laksonenom (3:0), Kiriosom (3:1), Van De Zandšlupom (3:0), Kresijem (3:1), Ože Aliasimom (3:2), Cicipasom (3:1).

U međusobnim duelima je 3:1 za Nadala.

4 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here