Valensa: SAD su razočarale, nisu sredile svet

0

Kad velika sila ne vlada, svašta se događa, upozorava Valensa… valjda, Baraka Obamu
 

"Uradili smo veliko delo, ukinuli smo podele, oborili komuniste i trebalo je samo ići dalje tim tokom i pomoći da se preuredi svet. A to ne može da uradi niko drugi, mogla je da uradi jedino supersila koja se nije pokazala dobro", kazao je u četvrtak veče na televiziji TVN24 legendarni vođa otpora Poljaka komunističkom režimu.

 

Valensa je, uoči posete Varšavi američkog predsednika Baraka Obame 3. i 4. juna na proslavu 25. godišnjice pada komunističkog režima u Poljskoj, izjavio da želi da kaže Obami koliko su ga razočarale SAD.

 

"Svet je u veoma lošem trenutku. Može da se radi to što radi Putin. A da je preostala super sila ispunila svoje obaveze, to sve se ne bi desilo", kazao je Valensa i potvrdio da razgovor s Obamom neće biti samo kurtoazan.

 

Leh Valensa je rekao da se, kada nema vođstva u svetu, mogu desitie mnoge loše stvari.

 

Poljska 3. i 4. juna proslavlja 25. godišnjicu prvih delimično slobodnih izbora koji su bili rezultat dogovora komunističkog režima i opozicije tokom Okruglog stola 1989. godine.

 

Na tim izborima Poljaci su sve poslaničke mandate koji nisu ostali rezervisani za komuniste i za koje je moglo slobodno da se glasa poverili opozicionim kandidatima, a disident Tadeuš Mazovjecki formirao je prvu slobodnu vladu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here