EPA-EFE/How Hwe Young
Kamila Valijeva

Kamila Valijeva, olimpijska šampionka iz Pekinga u umetničkom klizanju, nastupaće pod rednim brojem 26 u kratkom programu za dame koji je na programu 15. februara.

U međuvremenu, Svetska antidoping agencija (VADA) naložila je proširenje istrage i na članove njenog tima, s obzirom na to da je takmičarka maloletna.

Valijeva će, ukoliko odluka Suda za sportsku arbitražu bude pozitivna, nastupati prva od ruskih takmičarki, pošto je Aleksandra Trusova dobila redni broj 28, dok će Ana Ščerbakova klizati odmah posle nje, kao dvadeset i deveta, prenele su Ria novosti.

Olimpijska šampionka, koja je u Pekingu postala prva žena koja je izvela četvorostruki okret na jednom zvaničnom takmičenju, i dalje ne zna da li će nastupati u kratkom programu jer čeka odluku CAS-a.

Valijeva je neposredno nakon što je sa Rusijom osvojila ekipno takmičenje u umetničkom klizanju suspendovana zbog pozitivnog testa na trimetazidin, urađenog 25. decembra 2021. godine. U međuvremenu je dva puta testirana – na Evropskom prvenstvu u Talinu, gde je dominantno osvojila zlatnu medalju, kao i pred početak Igara u Pekingu. Oba testa bila su negativna.

Ruska antidoping agencija (RUSADA) je ukinula suspenziju, ali su Međunarodni olimpijski komitet (MOK), Svetska antidoping agencija (WADA) i Međunarodna klizačka unija (ISU) zatražili da slučaj ode na Sud za sportsku arbitražu (CAS).

Konačnu odluku Arbitražni sud saopštiće u ponedeljak 14. februara, navedeno je u saopštenju.

Inače, Valijeva je u nedelju odradila trening, imala je jedan pad posle kojeg je led napustila u suzama, ali ostaje najveća favoritkinja za zlatnu medalju u pojedinačnom takmičenju.

Treneri i lekari Valijeve pod istragom

Dok se čeka odluka o nastupu, WADA je zatražila od svog nezavisnog obaveštajnog i istražnog odeljenja da proširi istragu na trenere, lekare i druge odrasle osobe koji vode računa o 15-godišnjakinji.

Na ispitivanju će se naći troje trenera – Eteri Tutberidze, Sergej Dudakov i Danil Gleikengauz, kao i timski doktor Filip Švetskij i fizioterapeut. Razlog je korišćenje trimetazidina, supstance koja se koristi u lečenju angine pektoris, a koja je na listi zabranjenih zbog toga što jača rad srca i time podiže fizičku efikasnost.

U saopštenju poslatom Rojtersu, WADA je nagovestila i da je Ruska antidoping agencija već započela istragu Kamilinog tima zbog činjenice da je maloletna.

Tutberidze, najtraženija trenerka umetničkog klizanja u Rusiji, nije odgovorila na pitanja Rojtersa, ali je u subotu na Ruskoj nacionalnoj televiziji izjavila da je ubeđena da je Valijeva “čista i nevina”.

Sa 15 godina, devojčica iz Kazanja je jedna od najmlađih sportista pozitivnih na nedozvoljene supstance na Olimpijskim igrama, što je izazvalo gnev i pitanja o ulozi odraslih u njenom životu i karijeri, kao i kontinuiranom prisustvu ruskog dopinga u međunarodnom sportu.

MOK je 2010. osnovao komisiju za istrage timova sportista koji su tokom dvehiljaditih imali pozitivne nalaze, sa posebnim naglaskom na testiranja uzoraka sa prethodnih Igara.

Ruski doping skandal podržan od države nakon Olimpijskih igara u Sočiju 2014. učinio je očiglednijim da sportisti često nisu delovali sami, već ih je podržavala šira mreža, uključujući medicinske radnike, trenere, agente, porodicu i prijatelje.

Komisija može da kazni pojedince za brojne prekršaje koji uključuju doping, nesportsko ponašanje i uznemiravanje. Sankcije mogu biti od ukora do trajnog isključenja sa Olimpijskih igara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here