D. Jovičić
Učesnici sastanka u prostorijama Vidovdana

Proteklog vikenda održan je sastanak Saveza srpskih udruženja Nemačke (SSUN) na kojem su predstavnici nekoliko klubova izneli nezadovoljstvo radom uprave, pa je posle tih primedaba Saša Ivanović, predsednik SSUN prihvatio je da sazove vanrednu izbornu skupštinu u januaru 2024. Miodrag Simić, predsednik KUD Kolo Esen preuzeo je obavezu zamenika predsednika saveza do vanredne skupštine.

On će na toj poziciji naslediti Sinišu Đokića iz Srpske zajednice Izvor Novi Izenburg, koji je ostavku podneo još u aprilu odmah nakon što je izabran. Na sastanku saveza u prelepim prostorijama KUD Vidovdan u Frankfurtu od 34 člana saveza prisustvovali su predstavnici samo 15 klubova. Prisutni su bili predstavnici Zlatnog Opanka iz Berlina, Srbije Dortmund, Kola Esen, Kola Frankfurt, Dunava iz Hohajma, Radosti iz Leverkuzena, Sloge Manhajm, Srpske zajednice Izvor Novi Izenburg, SKC Ofenbah, SC Raštat, Nove Generacije iz Šorndorfa, SKC Sindelfingen, SC Štutgart, Kozare Štutgart i Dijamanti Vupertal.

Iz uprave Saveza prisustvovali su predsednik Saveza Saša Ivanović, sekretar Milena Vojkić, dok blagajnik Ljubiša Simikić i potpredsednik u ostavci Siniša Đokić nisu bili na sastanku.

Na početku sastanka Saša Ivanović uručio je predsedniku Vidovdana Bojanu Regeljcu plaketu SSUN, a u radnom delu Aleksandra Bošnjaković sekretar Zlatnog opanka iz Berlina podnela je izveštaj sa Savezne smotre izvođačkih ansambala u Berlinu koja je održana u martu i dobila pohvale za dobrog domaćina smotre. Međutim, u izveštaju Saveza kao organizatora, navedeno je da je Smotra u Berlinu bila u finansijskom minusu. Saša Ivanović je podneo izveštaj i sa Evropske smotre srpskih folklora dijaspore koja je održana u maju u dvorani Spens u Novom Sadu. Svi su bili saglasni da je to bila jedna od najlošije organizovanih Evropskih smotri. Loš marketing, nije se znalo da se Smotra uopšte odžava u Novom Sadu, loši putokazi u Spensu.

Nikola Novaković sekretar i igrač KHD Kolo iz Frankfurta inače i učesnik Smotre je rekao:

– Bilo je mnogo nedostataka, svlačionice su bile u hodnicima, nije bilo pregrada, volontera nije bilo nigde da nam pomognu, mokri čvor je priča za sebe.

Dragan Ivašković, predsednik KUD Srbija iz Dortmunda, nije bio zadovoljan ni radom uprave SSUN, kao ni radom Asocijacije srpskog folklora dijaspore.

– Savez je na smotri u Berlinu napravio finansijski minus nepotrebnim plaćanjima aviona i hotela i kome treba i ne treba, doveo je muziku iz Štutgarta u Berlin kao da u Berlinu nema ko to da odradi, a onda je uz to doveo i tonca i voditelja programa iz Srbije. Ako tome dodamo i snimanje Smotre o trošku saveza nije ni čudo što je ostvaren minus – rekao je Ivašković.

Takođe je upitao prisutne, kako na Smotri u Novom sadu ništa nije bilo dobro, zar se organizator nije uverio u stanje Spensa kada su potpisivali ugovor. Draganu Ivaškoviću je predloženo da preuzme trenutno upražnjeno mesto potpredsednika
SSUN što on nije prihvatio uz obrazloženje da u Savezu ne mogu da odlučuju dva čoveka već da bi Upravni odbor morao da broji puno više članova u jednom velikom
Savezu kao što je nemački. S obzirom na to da nema poverenja u trenutnu upravu, zatražio je održavanje izborne vanredne skupštine Sveza u što kraćem vremenskom periodu, što je predsednik Saša Ivanović i prihvatio.

PLAKETA DOMAĆINU: Bojan Regeljac i Saša Ivanović
PRIMEDBE NA SMOTRU: Nikola Novaković i Saša Ćelić
Aleksandra Bošnjaković
SAVEZ NE RADI DOBRO: Dragan Ivašković

Otvoren razgovor i dobro rešenje

Upitali smo neke učesnike kako bi ocenili sastanak u Frankfurtu? Predsednik Srpskog kulturnog centra iz Sindelfingena kaže da je bilo konstruktivno, otvoreno i inspirativno.

– Puno propusta od strane uprave SSUN i nezadovoljstvo članova. Ovo bih opisao kao veliko gradilište, samo treba naši zajednički jezik da bi SSUN i ubuduće ostao jak savez sa dobrim i snažnim odlukama. Ujedno bi iskoristio priliku da čitaoce “Vesti” obavestim da je u subotu (30. 9.) godišnji koncert našeg društva. Gosti SKC Sindelfingen biće ANIP Oro Pariz, VSK Šenenverd, Jelek Vupertal, Sloga i Morava iz Štutgarta, SKC Ofenbah, Sloga Manhajm i Radost iz Leverkuzena. Folklorni program sa prijateljima počinje u 17 sati u Gemeindehalle Stammheim, Jahnstr. 35, 75365 Calw.

Dragan Đorđević Đole koji dolazi iz Nove Generacije Šorndorf, a član je Nadzorne komisije u SSUN bio je jasan:

– Mogu samo dodati da je jedino realno i ispravno rešenje za sve članove Saveza sledeća izborna skupština početkom sledeće godine. Takođe sam saglasan da prvo treba privesti kraju sve započeto po pitanju organizacije Dečje smotre čiji je domaćin Kolo Esen, a zatim otpočeti sve što je neophodno u cilju boljeg i efikasnije rada Saveza kako bi isti odgovarao svim učlanjenim društvima. Nema i ne sme se dozvoliti da u budućnosti vladaju interesi bilo kog, već se fokusirati isključivo na interes celokupnog Saveza. Budemo li uspeli u tome lično vidim svetlu budućnost ne samo svih klubova i udruženja već i našeg celokupnog naroda na tlu Savezne Republike Nemačke – ističe Đorđević.

Saša Radovanov i Dragan Đorđević iz Šorndorfa
SKC SINDELFINGEN: Saša Simović, Zajo Domuz, i Dragan Pistora

Kandidature što pre

Kandidature za smotre folklora u 2024. godini zainteresovani članovi za organizaciju trebaju dostaviti savezu u što kraćem roku. Za smotru izvođačkih ansambala termin za održavanje smotre je mart ili april, a dečju novembar 2024. godine.

Korak ka jedinstvu

Svoj komentar sastanka u Frankfurtu, dostavio nam je u pisanoj formi i Goran Tomić, predsednik SKC Ofenbah.

“Praktično, desilo se ono što je bilo i očekivano. Trenutni predsednik, gospodin Saša Ivanović, u nepopunjenom sastavu i kratkoročnoj podršci koja ne prelazi 50 % a sa nekoliko važnih propusta u vođenju Saveza je uradio jedino moguće i najavio novu vandrednu skupštinu i svoje povlačenje sa mesta predsednika SSUN. Poštujem njegovu odluku i odgovornost koju je pokazao pri donošenju odluke, jer je time sprečio bilo kakvo dalje polemisanje i neprijatna pitanja koja bi možda bila nepotrebna. Njegova odluka i obećanje da ostaje na funkciji do biranja ‘nove uprave’ je pokazala njegov karakter i želju da SSUN ostane homogen. Ujedno, to će omogućiti da se predstojeća Dečja folklorijada održi nesmetano i uspešno. Hvala mu na konstruktivnoj odluci na skupštini i radu kao presedavajućeg Saveza u ove tri godine. S druge strane potencijalne nove snage SSUN, mlađe snage ili drugi zainteresovani članovi imaju dovoljno vremena da spreme svoju kandidaturu i tim koji bi delovao u Savezu u ime svih ravnomerno i transparentno. Ja sam pozitivno sagledao ovu sednicu i vidim veliki pomak u odnosima između predstavnika Saveza i njegovih članova. A to je i najvažnije kako bi nemački Savez ostao jedinstven i sa korakom ispred”, naveo je Tomić.

PREDSTAVNICI SKC OFENBAH: Potredsednik Jovanovski, predsednik Tomić, sekretar Mišić

Dečja smotra u Duizburgu

Dečja savezna smotra srpskog folklora Nemačke održaće se 25. novembra u Duizburgu. Domaćin smotre je KUD Kolo Esen, a organizator SSUN. Miodrag Simić je obavestio prisutne da je bina veličine 10×15 metara, da u halu može da sedne oko 900 posetilaca i na tribine dodatnih 450. Svlačionice za izvođače su problem kao i na svakoj smotri, ali da će se potruditi da svi budu zadovoljni. Osim toga domaćin će obezbediti tonca, prikladno ozvučenje za izvođače, muziku za zabavni deo programa i voditelja programa. Ispred hale obezbeđen je parking za autobuse. Ulaz u halu je moguć od 12 sati, s tim da se hala mora napustiti do 24 sata. Smotra će se održati na sledećoj adresi: Glückauf Hale, Dr.Kolbstr.2, 47198 Duisburg.

Miodrag Simić

Moramo puno da radimo

Ispred srpskog kulturnog društva Sloga iz Manhajma sastanku su prisustvovali zamenik predsednika Goran Đukić i sekretar udruženja Silvija Mitrović. Goran Đukić nam je dao sledeću izjavu:

– Hvala divnim domaćinima na gostoprimstvu, kao da smo došli negde kod rođaka. Prostorije su izuzetno lepe , ručak i usluga divni. Imali smo priliku kao nova uprava SKD Sloga Manhajm da prisustvujemo takvom sastanku već drugi put i da upoznamo ostale članove Saveza i tako da se zbližimo. Iako je moderno doba i mi mladi često komuniciramomobilnim uređajima, ipak je sastanak oči u oči bolji. Ono što bi mi predložili za poboljšanje i kvalitet sastanka je da se dnevni red poštuje i da se sve tačke ili pitanja do kraja reše i da se dođe do zajedničkog rešenja. Imamo mnogo tema u Savezu na kojima bi trebalo da se radi, ali trenutno nismo u stanju da punom snagom to činimo. Imamo u našim redovima mnogo potencijala koje bismo mogli iskoristiti. U svakom slučaju imamo utisak da svi hoćemo isto, samo nam još nedostaje pravi put do toga.

TREBA NEŠTO DA SE MENJA: Silvija Mitrović i Goran Đukić

Đokić podneo ostavku

Sastanku je prisustvovao i Danilo Đokić, predstavnik SSUN u Asocijaciji srpskog folklora dijaspore (ASFD), koji je ujedno i predsednik ASFD. Đokić je podneo ostavku na tu funkciju, a sve obrazložio u pismu koje je uputio članovima SSUN.

“Posle održanih Smotri u Vrnjačkoj Banji i Novom Sadu nisam bio u potpunosti zadovoljan kvalitetom našeg organizovanja, a prvenstveno samim sobom kao predsednikom Asocijacije. Iz tih razloga sam doneo odluku da se povlačim sa mesta predstavnika SSUN u ASFD. Iz toga proizilazi (u skladu sa pravilnikom) i moje povlačenje sa mesta predsednika ASFD. U kratkim crtama to znači da dajem neopozivu ostavku. Prethodnih godina u nemačkom savezu, a kasnije i u ASFD smo mnogo dobrih stvari uspeli da uradimo, na šta sam vrlo ponosan i bilo bi lepo da me po tom i pamtite. Što se tiče ASFD, koja je u APR u Beogradu upisana na moje ime, ostajem i dalje na raspolaganju do glasanja i odabira novog predsednika. Svim članovima SSUN, a kao i članovima ASFD želim svako dobro u puno uspeha u daljem radu”, naveo je Đokić u pismu.

Danilo Đokić

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here