Tanjug/AP
Hrvatska policija

Ispred zgrade hrvatske vlade na Markovom trgu u Zagrebu jutros je ranjen policajac iz vatrenog oružja. Osumnjičeni za taj napad je izvršio samoubistvo. Na Trgu svetog Marka, gde se nalazi sedište vlade, građanima pristup nije dozvoljen, grad nadleću helikopteri, a parlament je prekinuo rad.

“Policijski službenici su na adresi Jabukovac pronašli osobu koja odgovara opisu napadača. Osoba je počinila samoubistvo”, saopštila je policija pola sata posle incidenta.

Ranjenog policajca je odvezla Hitna pomoć sa lica mesta, a napadač je bio u begu.

Pucnjava se dogodila jutros nešto pre devet sati ispred ulaza u zgradu vlade, a pri pucnjavi se, tvrde, čuo rafal. Više medija javlja da je policajac upucan iz kalašnjikova. Stanje policajca je stabilno.

Hrvatski premijer Andrej Plenković

 

Ministri u šoku, Plenković i ranije tražio plan bezbednosti

Ministri branitelja i zdravlja, Tomo Medved i Vili Beroš, šokirani su jutrošnjom pucnjavom ispred zgrade vlade, a mediji podsećaju na izjavu premijera Andreja Plenkovića, koji je nedavno od ministra policije Davora Božinovića tražio da MUP sačini plan obezbeđenja vladinog objekta.

Plenković je to tražio pre otprilike mesec dana, kada je evroposlanik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ispred vladine zgrade dovezao kamion pun lubenica. Plenković je tada, obraćajući se Božinoviću, rekao da je umesto lubenica moglo biti i nešto drugo.

Ministar Medved, navode mediji, bio je “vidno šokiran”, a novinarima je rekao da se čekaju informacije policije o događaju. Upitan šta bi mogao da poruči građanima u ovako dramatičnoj situaciji, Medved je rekao: “Građanima možemo poručiti da je Hrvatska sigurna zemlja…”

Parlament otkazao planirane aktivnosti

Kako prenose hrvatski mediji, hrvatski parlament je otkazao sve najavljene aktivnosti. Na trgu, gde se nalazi sedišta vlade, parlamenta i Ustavnog suda, nalaze se mnogobrojne policijske snage, pristup građanima nije dozvoljen, a grad nadleću helikopteri. U okolnim ulicama policija samo propušta stanare obližnjih zgrada.

U toku je istraga koja bi trebalo da rasvetli pod kojim okolnostima je rano jutros teško ranjen 31-godišnji policajac. Deo hrvatskih medija javio je ranije da je napadač, koji je ubrzo pronađen mrtav na Jabukovcu, navodno pucao u zgradu vlade i sabora, a da je rafal samo zahvatio policajca.

Prema pisanju medija koji se pozivaju na očevice, napadač je do zgrade vlade došao sa severne strane, od crkve svetog Marka.

Zapucao je rafalno prema ulaznim vratima Banskih dvora pri čemu je teško ranjen policajac koji je bio na ulazu u zgradu, a potom se navodno okrenuo na drugu stranu i ispalio rafal prema zgradi sabora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here