EPA
Oliver Varhelji

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji najavio je danas u Beču da će sankcije, koje će usvojiti EU protiv Rusije, biti veoma snažne.

– Jasno je da sankcije postaju veoma brzo realnost. Još o njima razgovaramo, ali će to biti nešto čega do sada nije bilo, I biće veoma snažne – rekao je on na konferenciji za novinare u Beču.

Varhelji je istakao da je rano govoriti o listi mera, i izrazio je očekivanje da će sankcije danas biti konkretizovane. Kada je reč o mogućem talasu izbeglica iz Ukrajine, rekao je da je EU spremna na sve.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner rekao je da je mogući talas izbeglica iz Ukrajine bio na dnevnom redu današnjeg sastanka u Beču na kojem je bilo 20 ministara ili zamenika ministara unutrašnjih poslova iz EU i sa Zapadnog Balkana.

– Saglasni smo da se moraju drugačije tretirati iregularna migracija i pomoć susedima. Kada je reč o mogućem talasu izbeglica iz Ukrajine spremni smo da pomognemo susedima te države. Poljska, Mađarska i Slovačka biće prve na udaru i treba im pomoći u toj situaciji. Austrija je već preduzela konkretne pripreme – najavio je on.

Karner je izrazio nadu da neće doći do izbegličkih talasa iz Ukrajine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here