pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sjedinjene Američke Države žele da rade sa Kinom na rešavanju problema kao što su klimatske promene i veštačka inteligencija, rekla je danas američka sekretarka za trgovinu Đina Rajmondo kineskom premijeru Li Ćijangu na sastanku u Pekingu.

Ona je istakla da postoje i druge oblasti od globalnog značaja gde SAD žele da sa Kinom, kao dve globalne sile, “rade ono što je ispravno za celo čovečanstvo“.

Li je rekao da bi zdravi ekonomski odnosi i trgovinska saradnja dve zemlje bili od koristi ne samo za njih, već i za ceo svet, prenosi Rojters.

Rajmondo boravi u trodnevnoj poseti Kini, tokom koje će razgovarati sa kineskim zvaničnicima i američkim poslovnim liderima radi unapređenja poslovnih veza dve zemlje.

Sjedinjene Države i Kina su nekada jedna drugoj bile najveći trgovinski partner, ali Vašington sada više trguje sa susedima, Kanadom i Meksikom, dok se Peking više bavi jugoistočnom Azijom.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp uveo je 2018. i 2019. godine carine na hiljade uvoznih proizvoda iz Kine u vrednosti od oko 370 milijardi dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here