Vaskrs, praznik nad praznicima

0

Minhen: I deca celivala plaštanicu

Običaj na Veliki petak: Celivanje plaštanice

Na drugom bogoslužbenom mestu u Minhenu posvećenom Pokrovu Presvete Bogorodice, u Dominikus centru na Veliki petak protojerej-stavrofor Slobodan Milunović služio je večernje. Posle propovedi i prigodne reči povodom Velikog petka najtužnijeg dana u hrišćanstvu kada je Isus Hristos osuđen i razapet na Golgoti u Jerusalimu, prota Milunović je noseći plaštanicu na kojoj je prikazano polaganje Hristovo u grob, zajedno sa vernicima učinio ophod oko bogoslužbenog mesta u severnom delu Minhena.

Po ulasku u prostoriju gde je održano večernje bogosluženje vernici su dolazili, molili se i celivali plaštanicu, a među njima je bilo dosta dece.

 

Ulm: Na praznik zaradili za izlet

Razne kreacije: Učenici sa majkama
 

Kroz hram Svetog Damjana i Kozme na vaskršnje liturgije prošao je veliki broj ljudi i to pretežno predstavnika druge i treće generacije, koji ovaj veliki praznik slave u svojim domovima. Protonamesnik Ljubomir Zorica služio je dok su veselo obučena i razigrana deca prolazila kroz okićeni hram i ponosila se svojim ofarbanim jajima. Bilo je tu raznih kreacija, a specijalno za ovu priliku su se potrudili učenici srpske škole koji pri hramu posećuju nastavu. Sa njima rade učiteljica Nataša Đukanović i protonamesnik Zorica i oni su spremili vaskršnje ukrase koje su prodavali i čiji će prihod biti iskorišćen za zajednički izlet krajem godine.

 

Bilefeld: Ljubav prema Srbiji

Karađorševići sa ocem Bogdanom, njegovom suprugom i ćerkom
 

U hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Bilefeldu vaskršnju liturgiju, kojoj je prisustvovao i princ Vladimir Karađorđević sa suprugom princezom Brigit služio je protojerej Bogdan Smiljić. Karađorđevići su na vaskršnjoj svečanosti koja je priređena posle liturgije s prisutnim vernicima razmenili vaskršnje čestitke.

– Dragi naši prijatelji, želimo da vam još jednom i na ovaj način zahvalimo na vašoj podršci, razumevanju, čestitkama i lepim željama. Da zajedno u ove praznične dane podelimo veru u Boga, nadu u bolje sutra, ljubav prema svima, ljubav prema našoj zemlji, Srbiji – poručio je putem "Vesti" princ Vladimir.

Pariz: Tri puta Bog pomaže

Tina Anđelković (10) je poreklom iz Leskovca, ima brata blizanca Danila, ima i sestru Anđelu (13) i ono što joj u predvaskršnje dane jasno – ona uči.

Tri puta se prekrstila: Tina Anđelković

 

Na Veliki petak je došla u saborni hram Sv. Sava u Parizu, pa sa nekim dečjim pijetetom prišla simboličnom Hristovom grobu i u cveće okićenom raspeću. Po uzoru na vernike, prišla je, tri puta se prekrstila i poljubila krst koji simboliše raspeće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here