Vaskršnje okupljanje u svim crkvama

0

U srpskim pravoslavnim crkvama u Torontu danas, na Veliki petak, u devet sati ujutro služiće se carski časovi. I u hramu Sabora srpskih svetitelja u Misisagi i u crkvi Svetog Save na Riveru večeras u 18 sati služiće se večernje sa iznošenjem plaštanice. Opelo Hristovo služiće se u 20 sati u obe crkve.

 

Na Veliku subotu Sveta liturgija služiće se u oba hrama u devet sati ujutro. Na sam dan Vaskrsenja Hristovog, u ponoć između subote i nedelje počinje da se služi vaskrsno jutrenje sa svetom liturgijom u oba hrama, kao i druga sveta liturgija u nedelju ujutro u 10 sati. Na Svetli ponedeljak i na Svetli utorak sveta liturgija u oba hrama služiće se u devet sati ujutro. U sredu su Blagovesti, a sveta liturgija će se takođe služiti u devet sati ujutro.

Radost Hristovog vaskrsenja i ove godine pravoslavni Srbi u Torontu će obeležiti u svojim crkvama, donoseći košarice obojenih jaja i paleći sveće. Po tradiciji, posle druge svete liturgije u nedelju ujutro, porodice će se okupiti u svojim domovima oko bogate trpeze na kojoj će se naći đakonije domaće kuhinje spremljene rukama veštih domaćica ili kupljene u jednoj od naših brojnih radnji koje su i za vreme vaskršnjih, kao i u vreme božićnih praznika prepune kupaca.

Vaskrs će u regionu Vaterlo biti izuzetno svečano proslavljen u srpskoj zajednici, kako i priliči jednom od najvećih praznika hrišćanstva. Na Veliki petak u organizaciji Folklornih društava "Stevan Sinđelić" u Kičineru i "Gavrilo Princip" u Vaterlou sa početkom u 15.30 organizuje se tradicionalno farbanje vaskršnjih jaja u kom učestvuju deca školskog uzrasta, a u 18 sati u ovdašnjim crkvama Svete trojice i Svetog Đorđa je večernje bogosluženje sa iznošenjem plaštanice.

U Veliku subotu predviđena je polunoćnica sa litijom oko crkve tačno u ponoć. Na dan Vakrsenja Hristovog na nedeljnu liturgiju koja u ovdašnjim crkvama počinje u 10 sati pohrliće stotine vernika tako da će crkve biti pretesne da u svoje okrilje prime sve one koji žele da prisustvuju službama. Nakon vaskršnjih liturgija u crkvenim salama će za sve vernike biti priređen svečani ručak, uz prigodan program koji će izvesti članovi folklornih ansambala pri crkvama Svete trojice i Svetog Đorđa, kao i đaci Škole srpskog jezika "Sveti Sava", a u Vaterlou će prigodan program izvesti i dečiji hor pod rukovodstvom popadije Jelene Gojković.

Vaskrs će svečano biti proslavljen u svim srpskim domovima, gde će, uz obilnu trpezu i prisustvo kumova i prijatelja, glavna atrakcija, posebno za najmlađe, biti tradicionalno tucanje vaskršnjih jaja.

 

Hramovi će biti puni vernika: Saborna crkva Svetog Save u Parmi

 

 

U Klivlendu i okolnim mestima pravoslavni Srbi sa nestrpljenjem očekuju veliki hrišćanski praznik, Vaskrsenje Hristovo. Crkve su ovih dana pune vernika. Danas, na Veliki petak, večernje bogosluženje sa iznošenjem plaštanice i ophodom oko crkve počinje u 19 sati. Sutra ujutro, na Veliku subotu, sveta liturgija u sabornoj crkvi Svetog Save u Parmi počinju u 10 sati, a uveče u 11 počinje vaskršnje jutrenje.

U crkvi Svetog Save na Valingsu sveta liturgija počinje u 10.30 sati, a vaskršnje jutrenje uveče u 12.05 . U nedelju ujutro, na Vaskrs, svete liturgije počinju u 10 sati u crkvi u Parmi, a u 10.30 u crkvi na Valingsu, kada će biti i deljena i uskršnja jaja. Svete liturgije su predviđene drugog i trećeg dana Vaskrsa u 10 sati u crkvi u Parmi, a u 10.30 u crkvi na Valingsu.

 

HUMANITARNA AKCIJA KRAJINE

U nedelju uveče se u crkvenoj sali na Valingsu u Klivlendu priređuje vaskršnja zabava sa početkom u 19 sati, a 9. aprila u istoj sali se organizuje se koncert estradne zvezde Stojanke Novaković – Stoje. U crkvenoj sali u Parmi, takođe 9. aprila, Humanitarno društvo "Krajina" organizuje zabavu, a sav prihod je namenjen za humanitarne svrhe. Prisutne će zabavljati "Miki bend" iz Klivlenda.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here