Tanjug
Premijer Bavarske Markus Zeder

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa predsednikom vlade Bavarske Markusom Zederom da je za Srbiju veoma važna ta saradnja, jer samo kompanije iz ove nemačke pokrajine u našoj zemlji zapošljavaju 25.000 ljudi.

Značajna saradnja

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je od visokog gosta, mogao puno da nauči.

– Reč je o jednom od najvažnijih, najsnažnijih i najuspešnijih političara Evrope, koji ima svoje jasne, nedvosmislene stavove, hrabre i odlučne,, koji je jedan od najuspešnijih u Evropi i što se tiče napretka Bavarske, ali i njegovog uticaja na evropsku politiku – kazao je i zahvalio na poseti.

Podsetio da je Bavarska najveća po teritoriji nemačka pokrajina, a druga po broju stanovnika u toj zemlji.

– Za nas je značajna saradnja Srbije i Bavarske, jer samo bavarske kompanije zapošljavaju u Srbiji 25.000 ljudi. To su kompanije poput Brosea, MTU, Leonia, Simensa, Milbaurea i mnogih drugih koje posluju u našoj zemlji – rekao je Vučić i naveo da je predložio sedam važnih stvari na kojima mogu da sarađuju.

Velika šansa

Zeder je rekao da je Srbija ključna država kada je reč o stabilnosti Zapadnog Balkana i da je važno da bude član EU, a na tom putu imati podršku Bavarske. Naveo i da je bitno da Srbija bude jak i dobar partner.

– Mnoge srpske porodice žive u Bavarskoj i stalo nam je da budete u EU. Bila bi velika šteta za Evropu, ali i za Srbiju, kada ne biste išli tim putem. To je velika šansa za Srbiju. Pri tome svako mora da uradi svoj domaći zadatak, ali je bitno da EU nije zajednica u kojoj svi moraju govoriti i misliti isto – naveo je i istakao da žele da prošire saradnju Srbije i Bavarske, i da će biti osnovana mešovita srpsko-bavarska komisija.

Najavio je i učešće bavarskih preduzeća na Ekspo 2027. u Beogradu.

– Srbija je osetno unapredila ekonomiju. Pokazatelji idu dosta nagore, malo bolje nego i u Nemačkoj. To je interesantno tržište za nas i posvetićemo se intenziviranju ekonomskih odnosa – rekao je Zeder.

Uskoro i predstavništvo

Markus Zeder je rekao da će biti ustanovljeno malo predstavništvo Bavarske u Beogradu koje će ići u pravcu razvijanja ekonomskih odnosa ali i naučnih-tehničkih istraživanja.

– Za nas je bitno da razvijaju kulturu na bazi poverenja, a bitno je da se vodi stalni dijalog – rekao je nemački premijer.

Vredno priznanje

Gost iz Nemačke je dobio i vredno priznanje od predsednika Srbije.

Aleksandar Vučić je Markusu Zederu uručio Orden Republike Srbije na lenti. Ovo priznanje se dodeljuje ukazom predsednika Republike u specijalnim prilikama, dodeljuje se u drugom stepenu na lenti predsednicima država ili vlada.

Vučić je dočekao Zedera na aerodromu.

Važan događaj

Od kolikog je značaja ova poseta, ukazao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji je rekao da je velika stvar da je političar takvog kalibra u Srbiji, ali i što je Bavarska strateški partner.

– Srbija i Bavarska imaju robnu razmenu vrednu oko 1,5 milijardi evra, dok je 870,75 miliona evra srpski izvoz u Bavarsku. Suficit Srbije je oko 250 miliona evra, a od 2018. do 2023. ta razmena je povećana 66,6 odsto, objasnio je Čadež.

1 COMMENT

  1. Srbski suficit izvoza u Bavarsku 250 miliona. Odlicno, bolje nemoze biti.
    “Sto nezna vo, to zna Jupiter.”
    Bavarske firme u Srbiji zaposljavaju 25000 radnika. Te iste firme proizvode
    bavarsku robo u Srbiji pa svoju robu izvoze nazad u Bavarsku.
    Cadedjove izjave ovim dobijaju drugu dimenziju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here