Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

Izjave iz Turske u kojima se Kosovo ističe kao zona nacionalnog interesa i bezbednosti te zemlje su potpuno u skladu sa regionalnim ciljevima koje Ankara želi da realizuje kroz svoju spoljnu politiku i da bude pandan zapadnom prisustvu, smatra bivši ambasador u Egiptu Dragan Bisenić, ekspert za Bliski istok.

Na pitanje zašto Kosovo za Tursku ima toliki značaj, Bisenić kaže da ocene turskih zvaničnika u kojima Kosovo ističu kao zonu svog nacionalnog interesa i bezbednosti nisu iznenađujuće niti neobične.

– U okviru ovakve orijentacije pojavljuje se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan koji je baštinik nasleđa što se tiče Bosne i Hercegovine, jer mu je još Alija Izetbegović rekao da mu ostavlja BiH u amanet ali i da bude dominantan u politici na Kosovu – navodi Bisenić.

Međutim, kako kaže, čini se da je sam uticaj Erdogana na Kosovu manje važan nego u BiH iako je Turska bila među prvim državama koja je priznala nezavisno Kosovo i to je Erdogan dosta naglašavao tokom poseta Prištini.

– Ove godine nije Posetio Prištinu, a bio je u celom regionu. Erdogan je u nekim prilikama, kao na nedavno održanom Turkofonskom samitu na strani Kosova jer je izjavio da je Kosovo priznalo više od 120 država, što je preterivanje, to jest ne odgovara stvarnom stanju. Erdogan tu nastupa kao snažan zastupnik kosovske afirmacije na međunarodnom planu – ističe Bisenić.

Treba reći i, dodaje bivši ambasador, da se Turska suočava i sa pitanjem Severnog Kipra koje se često poredi sa Kosovom, pri čemu je problem Severnog Kipra za nju veći i važniji nego pitanje Kosova.

– Erdogan je političar sa dugom karijerom i on je izgradio ličan odnos sa svojim partnerima, pa tako i sa kosovskim predstavnicima. On jeste ove godine uputio čestitke Kurtiju u svom pismu ali se u njemu pominje i učešće turskih predstavnika u kosovskoj vladi. Istovremeno je tražio da se preispita odluka Prištine o otvaranju ambasade u Jerusalimu jer se tako šteti palestinskom pitanju – podseća Bisenić.

Bisenić zaključuje da je izjava da je Kosovo od interesa za tursku nacionalnu bezbednost u skladu sa onim što ta država sprovodi u svojoj spoljnoj politici.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here